Linkovi

"Konstruktivni" pregovori SAD i Kine u Šangaju, nova runda u Vašingtonu


Kineski premijer Liu He sa američkim sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom (levo) i trgovinskim predstavnikom SAD Robertom Lajticerom nakon pregovora u Šangaju
Kineski premijer Liu He sa američkim sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom (levo) i trgovinskim predstavnikom SAD Robertom Lajticerom nakon pregovora u Šangaju

Novi sastanak SAD i Kine o trgovini biće održan početkom septembra u Vašingtonu, potvrđeno je posle susreta trgovinskih predstavnika obe zemlje u Šangaju.

Bela kuća je ove razgovore ocenila kao „konstruktivne“ i saopštila da su teme razgovora bile prava na intelektualnu svojinu, trgovina bez tarifa, usluge i poljoprivreda.

Kineska strana je potvrdila spremnost da kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda”, piše u saopštenju Bele kuće.

Kineska novinska agencija Sinhua prenela je da su razgovori bili “iskreni, veoma efektivni i konstruktivni” i da se razgovaralo o kineskoj kupovini američkih proizvoda.

Na početku pregovora u Šangaju, predsednik Donald Tramp je upozorio Kinu da ne čeka kraj izbora 2020. za potencijalni dogovor I da će sporazum koji bude postignut u skorije vreme biti atraktivniji.

Na Trampov tvit je odgovorila portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning i rekla da “nema smisla da SAD na Pekingu primenjuju strategiju maksimalnog pritiska” i da “nema svrhe da drugima govorite da uzimaju lek, ako ste vi bolesni”.

SAD i Kina, dve najveće svetske ekonomije, su u intenzivnom trgovinskom ratu više od godinu dana i jedna drugoj su uvele tarife na uvoznu robu ukupne vrednosti 360 milijardi.

Razgovori u Šangaju desili su se pošto su Donald Tramp i Ši Đinping na junskom samitu G20 dogovorili nastavak pregovora o trgovini.

XS
SM
MD
LG