Linkovi

Tramp izneo plan za otvaranje ekonomije, neke države produžile restrikcije do 15. maja


Šivenje maski u Kaliforniji (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)
Šivenje maski u Kaliforniji (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je plan za otvaranje ekonomije, i rekao da će svaki guverner savezne države imati priliku da sam odluči kada će se to desiti, od slučaja do slučaja. On je dodao da će neke države moći da se otvore ranije, jer nisu imale toliko problema, ali da se neće otvoriti sve odjednom. Program je nazvao "Otvoriti Ameriku ponovo" i rekao da će guverneri koji procene da ne mogu da otvore, imati podršku.

"Ako žele da otvore, mi ćemo pružiti svu pomoć", rekao je Tramp.

Tramp je razgovarao telefonom sa guvernerima saveznih država i rekao je da ima 29 država koje bi mogle uskoro da se otvore. Naveo je da stručnjaci kažu da je došlo do platoa zaraze. "Ako se virus vrati na jesen, kao sto kazu stručnjaci, imamo strategiju kako da reagujemo brzo", kaže Tramp.

"Da bismo imali namirnice i lekove, moramo da imamo privredu koja radi i želimo da je otvorimo jako brzo i to će da se desi i biće bum".

Da bi se otvorila ekonomija, stručnjaci su predložili i nekoliko preduslova, a to je da u određenoj državi ili regionu broj slučajeva ili zabeleženih simptoma Kovida 19 i respiratornih oboljenja opada u 14 poslednjih dana. Takođe bolnice bi u tim regijama trebalo da budu rasterećene, a zdravstvenim radnicima i stanovništvu dostupni testovi.

Plan za otvaranje ekonomije ima tri faze. Za sve faze, ostaju preporuke: da se peru ruke, da se lice pokrije i ne dira, da se obavlja dezinfekcija, meri temperatura, održava socijalna distanca i da osobe koje osećaju da su prehlađene, ostanu kod kuće.

Prva faza

U prvoj fazi bi i dalje kod kuće bile rizične kategorije, a u javnosti bi se održala socijalna distanca. Takođe, preporučeno je da se izbegava okupljanje više od 10 ljudi, kao i putovanja koja nisu preko potrebna. Poslodavcima se preporučuje da se prilagode ranjivim kategorijama stanovništa i da nastave rad od kuće gde god je to moguće. Povratak na posao obavljao bi se u fazama, a preporučeno je da se smanje putovanja koja nisu preko potrebna.

Škole koje su zatvorene, ostaće zatvorene, a posete domovima za stare biće i dalje zabranjene. Velika okupljanja, poput izlaska u restorane, mogu da se održavaju, ali uz socijalnu distancu. Teretane mogu da se otvore, ukoliko se poštuje socijalna distanca i protokoli za dezinfekciju.

Druga faza

U ovoj fazi, rizične kategorije bi i dalje ostale kod kuće i na javnim mestima bi se održavala socijalna distanca. Izbegavala bi se okupljanja više od 50 osoba, ali putovanja koja nisu preko potrebna mogu da se nastave.

Poslodavcima se sugeriše da i dalje vode računa o potrebama rizičnih kategorija, da nastave rad od kuće i da zatvore zajedničke prostorije.

Škole i obdaništa bi se otvorila, ali bi ostale zabranjene posete domovima za brigu o starima. Veliki događaji mogu da se održavaju ali i dalje pod umerenijim regulativama o održavanju socijalne distance.

Treća faza

Rizične kategorije mogu da izlaze napolje, ali uz poštovanje socijalne distance. Oni koji se smatraju imaju mali rizik od oboljenja, treba što manje da provode u gužvama. Poslodavci bi mogli da nastave posao u sedištima, zaposleni bi mogli da se vrate u zgradu.

Na pitanje da li bi četvrta faza podrazumevala odlazak na koncerte i sportske događaje, Tramp je odgovorio da se razgovarao sa komesarima liga skoro svih sportova i da su oni spremni.

"Mnogi će početi bez gledalaca i samo za televiziju, kao u stara vremena. Posle će uvesti publiku koja će sedeti odvojeno", rekao je Tramp.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči je rekao da će možda biti koraka unazad, ali da misli da se ide na normalnom životu.

Guverneri širom zemlje pokušavaju da utvrde datume ublažavanja restrikcija, i kako će otvaranje njihovih država na kraju izgledati.

Endrju Kuomo, guverner najteže pogođene države Njujork u kojoj je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva pao na najniživi nivo za više od nedelju dana, produžio je naredbu za zatvaranje biznisa i škola za dve nedelje do najranije 15. maja, u koordinaciji sa šest susjednih država koje su pristale na regionalni pristup otvaranju ekonomija.

Guverneri tri države na američkoj zapadnoj obali, Kalifornije, Oregona i Vašingtona, formirali su sličan savez za koordinaciju otvaranja svojih ekonomija. Tih deset država, na čijem čelu su uglavnom demokrate, zajedno čine 38 odsto američke ekonomije.

Guverneri sedam država na srednjem zapadu tako su saopštili da će koordinisati napore da otvore ekonomije u tom regionu. U pitanju su savezne države Mičigen, Ohajo, Viskonsin, Minesota, Ilinois, Indijana i Kentaki.

"To će biti kao postepeno otvaranje, a ne kao svijetlo koje jednostavno upalite ili ugasite”, ističe glavni vladin ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da će razmotriti ublažavanje restrikcija sama kada 10 ili 14 dana bude zabilježen pad u broju hospitalizacija I u procentu novo zaraženih.

"Najgori mogući scenario bio bi da usporite, mislite da ste se izvukli, dozvolite ljudima da se prebrzo vrate, a zatim da nas bolest ponovo pogodi”.

Guverner države Njujork izdao je uredbu o obaveznom nošenju maski napolju, uključujući u podzemnoj željeznici ili na prometnim trotoarima. Merilend je takođe naložio svojim građanima da nose maske u prodavnicama i u javnom saobraćaju. Radnjama je naređeno da od ovog vikenda odbiju da usluže mušterije koje ne nose masku.

U međuvremenu, sve je veći konsenzus u zemlji da je prošireno testiranje ključno za otvaranje ekonomije. Na Kovid 19 testirano je nešto više od tri miliona Amerikanaca, što je manje od jednog procenta američke populacije. U Majamiju, duga kolona automobila bila je ispred objekta, koji može da obavi samo 700 testova dnevno.

Dok se širi zaraza, nastavlja se i bitka na intenzivnim njegama. U bolnici Maunt Sinaj Bet Izrael u Njujorku, ljekar Erik Ajting rekao je televiziji ABC da je promijenjena politika te zdravstvene ustanove da bi se pojedinim pacijentima omogućilo da provedu vrijeme sa svojim voljenima.

"Odlučili smo da to promijenimo za pacijente koji su blizu smrti, da ne bi umirali u samoći”.

XS
SM
MD
LG