Linkovi

Bivši republikanski kandidat uhapšen zbog pucnjava na kuće demokrata


ILUSTRACIJA - Policija u Nju Meksiku (Foto: Reuters/Jose Luis Gonzalez)
ILUSTRACIJA - Policija u Nju Meksiku (Foto: Reuters/Jose Luis Gonzalez)

Republikanski kandidat Solomon Penja, za kojeg vlasti kažu da je bio bijesan zbog svog poraza i da je iznosio neosnovane tvrdnje da su izbori u novembru prošle godine bili "namješteni" protiv njega, uhapšen je u vezi sa nizom pucnjava iz automobila na kuće demokratskih zvaničnika u najvećem gradu u Nju Meksiku.

Penja je uhapšen u ponedeljak uveče, nekoliko sati nakon što su ga priveli pripadnici specijalnih policijskih snaga koji su pretražili njegovu kuću, saopšteno je iz policije.

Šef policije Albukerkija Harold Medina opisao ga je kao "autora" politički motivisane teorije zavjere koja je dovela do pucnjava na kuće dvije okružne zvaničnice i dva člana državnog Kongresa, od početka decembra do početka januara.

U pucnjavama niko nije povrijeđen, ali su u jednom slučaju tri metka prošla kroz sobu 10-godišnje ćerke jedne državne senatorke. Prema policijskim zapisima, Penja je naložio napadačima da pucaju ranije tokom večeri i niže da bi se povećale šanse da će biti povrijeđenih i mrtvih.

Penja je u novembru vodio neuspješnu kampanju protiv aktuelnog člana Predstavničkog doma države Nju Meksiko i dugogodišnjeg demokrate Migela Garsije koji je na izborima osvojio 48 odsto glasova.

Posle izbora, kako je saopšteno iz policije, Penja je nepozvan došao u kuće zvaničnika sa - kako je tvrdio - dokumentima koji dokazuju da je pobijedio. Nema dokaza o izbornoj prevari u Nju Meksiku na izborima 2020. ili 2022. godine.

Pucnjave su počele ubrzo nakon tih razgovora.

"Ta vrsta radikalizma je prijetnja za našu zemlju i došla je ovdje kod nas u Albukerki, u Nju Meksiku. Međutim, znam da ćemo se tome suprostaviti i nećemo dozvoliti da pređe naš prag", rekao je gradonačelnik Tim Keler.

Četvorica muškaraca bila su umiješana u zavjeru sa Penjom, koji je optužen da im je gotovinom platio da najmanje dva puta pucaju iz ukradenih automobila, dok je Pena "povukao obarač" tokom jednog od tih krivičnih djela, saopštio je zamjenik komandanta policije Kajl Hartsok.

Detektivi su identifikovali Penju kao ključnog osumnjičenog koristeći kombinaciju podataka iz mobilnog telefona i vozila, svjedočenje očevidaca i čaure pronađene u kućama zvaničnika. Uhapšen je nedelju dana nakon što je Medina objavio da je identifikovan osumnjičeni.

Pucnjave su se dogodile u trenutku sve učestalijih prijetnji protiv članova Kongresa, školskih odbora, zvaničnika izbornih komisija i drugih vladinih službenika širom zemlje. U Albukerkiju, policija je suočena sa višegodišnjim rekordnim brojem ubistava i oružanim nasiljem.

Pucnjave su počele 4. decembra kada je osam metaka ispaljeno na kuću jedne okružne komesarke. Nekoliko dana kasnije napadnuta je kuća člana Predstavničkog doma države Nju Meksiko, a zatim još jedne okružne komesarke. Na njenu kuću je ispaljeno više od 10 metaka, saopšteno je iz policije.

Početkom januara pucano je na kuću članice državnog Senata. Ispaljeno je više od 10 metaka, od kojih su tri prošla kroz sobu njene desetogodišnje ćerke.

Republikanska stranka Nju Meksika osudila je Penju u saopštenju u ponedeljak veče, poručujući da "ako je kriv, mora da bude krivično gonjen".

XS
SM
MD
LG