Linkovi

Suprug predsedavajuće Predstavničkog doma napadnut čekićem, napadač vikao: Gde je Nensi?


Policija ispred kuće Pola Pelosija, supruga predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi u San Francisku (Foto: AP /Eric Risberg)
Policija ispred kuće Pola Pelosija, supruga predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi u San Francisku (Foto: AP /Eric Risberg)

Suprug predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi napadnut je u njihovom domu u San Francisku, a napadač je tražio demokratsku liderku, vičući: gde je Nensi, gde je Nensi, pre nego što je Pola Pelosija napao čekićem, prenosi agencija Asošijeted pres, pozivajući se na neimenovane izvore.

Slični povici čuli su se tokom upada u Kongres 6. januara 2021. godine kada su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, u pokušaju da zaustave potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena, tragale za Pelosi u hodnicima.

Pol Pelosi je u napadu zadobio povrede glave i tela, prenosi AP pozivajući se na izvore upoznate sa istragom.

“Motiv napada se još utvrđuje", rekao je na konferenciji za novinare šef policije San Franciska Vilijam Skot. Dodao je da je osumnjičeni identifikovan kao 42-godišnji Dejvid Depap i da je u pritvoru.

"Naši policajci utvrdili su da su gospodin Pelosi i osumnjičeni držali čekić. Osumnjičeno je oteo Pelosiju čekić i napao ga. Naši policajci su odmas razoružali osumnjičenog, odveli ga u pritvor, zatražili dodatne snage i ukazali medicinsku pomoć", rekao je Skot.

Takođe je naveo da je Depap optužen za pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, zlostavljanje starijih osoba i druge presupe.

Iz kabineta Nensi Pelosi saopšteno je da se očekuje da će se njen 82-godišnji suprug u potpunosti oporaviti od povreda.

Policija Kapitola, koja je zadužena da štiti lidere u Kongresu, saopštila je da je Pelosi bila u Vašingtonu sa svojim obezbeđenjem kada je njen muž napadnut.

Iako sve okolnosti napada, koji istražuju FBI i policija San Franciska, još nisu poznate, ipak se postavlja pitanje bezbednosti članova Kongresa i njihovih porodica. Pretnje članovima Kongresa su na najvišem nivou ikada, gotovo dve godine nakon nasilnog upada u Kapitol.

Suprug predsedavajuće Predstavničkog doma napadnut je samo 11 dana uoči izbora za Kongres, na kojima su kriminal i javna bezbednost među glavnim pitanjima koja brinu Amerikance.

Policija je prošle godine istraživala oko 9.600 pretnji koje su upućene članovima Kongresa, a neki su prethodnih godina i fizički napadnuti. Na bivšu članicu Predstavničkog doma iz Arizone, Gebi Gifords pucano je na jednom skupu 2011. godine, dok je kongresmen iz Luizijane Stiv Skalis teško povređen kada je napadač otvorio vatru na treningu bejzbol tima kongresnih republikanaca 2017. godine.

Pol Pelosi je bogati investitor koji uglavnom živi u Kaliforniji. U braku je sa Nensi Pelosi 59 godina, a imaju petoro dece i veliki broj unučadi. Ranije ove godine, Pol Pelosi je priznao krivicu za manji pristup vožnje pod uticajem alkohola, u okviru optužbe povezane sa saobraćajnim udesom u maju u Kaliforniji. Tada je osuđen na pet dana zatvore i tri godine uslovno.

Predsednik Džo Bajden i članovi Kongresa iz obe stranke osudili su napad.

"Ono što se dogodilo Polu Pelosiju je podmukao čin. Razgovarao sam sa predsedavajućom i preneo joj moju duboku zabrinutost i želju za brzi oporavak njenog supruga", rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

"Bili smo na mnogim skupovima sa bračnim parom Pelosi prethodne dve decenije i bilo je mnogo prilika da razgovaramo o svojim porodicama i izazovima kada ste deo političke porodice. Moje misli su uz porodicu Pelosi", tvitovao je republikanski senator Roj Blant.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da je predsednik Bajden u kontaktu sa Pelosi.

"Predsednik se moli za Pola Pelosija i celu porodicu predsedavajuće Pelosi. Jutros je nazvao predsedavajuću Pelosi i izrazio podršku nakon ovog užasnog napada. Veoma mu je drago što se očekuje puni oporavak. Predsednik nastavlja da osuđuje svo nasilje i traži da se poštuje privatnost porodice", rekla je Žan Pjer.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel tvitovao je da je "užasnut izveštajima da je Pol Pelosi napadnut".

"Drago mi je što čujem da će se u potpunosti oporaviti i da organi za sprovođenje zakona, uključujući i našu izvanrednu policiju Kapitola, istražuju slučaj", tvitovao je Mekonel.

XS
SM
MD
LG