Linkovi

Nezavisno tužilaštvo na isti način tretira i beskućnika i premijera


Konferencija o nezavisnosti tužilaštva u organizaciji Udruženja tužilaca Srbije
Konferencija o nezavisnosti tužilaštva u organizaciji Udruženja tužilaca Srbije

Nezavisnost tužilaštva mora da bude branjena od svake vlasti, ne samo od politčke odnosno izvršne, već i od hirearhije i od sudske vlasti, rekao je Goran Ilić, poverenik za samostalnost tužilaca i predsednik Udruženja tužilaca Srbije otvarajući konferenciju "Nezavisnost tužilaštva - evropski standardi i napredak prema Akacionom planu za Poglavlje 23".

Prema ustavu Srbije, a i prema novom predlogu izmena ustava koje je Vlada poslala Skupštini na usvajanje, tužilaštvo je određeno kao samostalno.

"To je tradicionalna podela prema kojoj je samostalnost predviđena za izvršne i upravne organe, a nezavisnost isključivo za sud", objasnio je Ilić.

"Međutim, mi Udruženju tužilaca smatramo da je ta podela bespredmetna i da brojni dokumenti govore u prilog tome da tužilaštvo mora da bude nezavisno", poručio je on.

Ilić je rekao da i u zemljama u kojima postoje dobre garancije nezavisnosti tužilaca, neretko tužioci nisu nezavisni. Kao problemi tu se pojavljuje sloboda štampe, bez koje je atak vlasti na tužilaštvo "jeftin", kao i bez toga da građani cene te vrednosti.

Treći problem je monopol nad istragom; ako postoji stroga hirearhija i samo jedan organ koji odlučuje o pokretanju istrage, onda je vrlo lako sprečiti istragu, jer vlast ima samo jednog aktera kog treba da "slomi", objasno je Ilić.

Venecijanska komisija, nastavio je, preporučila je da iako u Predlogu Ustava tužilaštvo nije nezavisno, takvo rešenje bude uređeno zakonom, odnosno da "zakon popravi ustav".

Nora Hajrinen iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, rekla je da su ranije su ključna poglavlja 23 i 24 ostavljana za kraj pregovora, što se pokazalo kao loša praksa, pa su sada, u pregovorima sa Srbijom, ta poglavlja otvorena među prvima, kako bi odmah mogao početi rad na reformama, objasnila je ona.

Predstavnica EU je rekla da civilno društvo i profesionalna udruženja moraju biti uključeni u razgovore o reformi "koja ih se tiče" i da bez njihovog učešća neće biti uspešnih reformi, niti zakona koji se uspešno primenjuju.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper sugerisao je da Vlada Srbije evropske standarde i preporuke treba da prevede u lokalni kontekst i da u tom poslu "temeljitost treba da ima prednost u odnosu na brzinu".

Milan Antonijević o nezavisnosti tužilaštva
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Mauricio Salustra iz Misije OEBS u Srbiji, rekao je da je nezavisno tužilaštvo ono koje na isti način tretira i beskućnika na ulici, i premijera. "Imate li to danas", upitao je on i zaključio da postoji problem ako to u Srbiji ne postoji.

Nezavisno tužilaštvo mora biti efikasno, što treba da važi i za policiju, čiji pripadnici na terenu prikupljaju dokaze. Mada dobija platu od ministarstva unutrašnjih poslova, policija bi trebalo da odgovara tužilaštvu, izjavio je Salustro.

XS
SM
MD
LG