Linkovi

Više od 2,3 miliona zaraženih od Kovida 19 širom sveta


Zdravstveni radnici u zaštitnoj opremi u Britaniji (Foto: (AP/Jon Super)
Zdravstveni radnici u zaštitnoj opremi u Britaniji (Foto: (AP/Jon Super)

Broj zaraženih od koronavirusa širom sveta premašio je dva miliona 300 hiljada, dok je više od 160 hiljada umrlo.

U Sjedinjenim Državama beleži se postojan rast broja slučajeva, a u nekim zemljama pad.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Americi ima više od 735 hiljada zaraženih, a gotovo 40 hiljada preminulih. SAD su trenutno epicentar pandemije koja je izbila krajem prošle godine u Kini, u kojoj je u nedelju registrovano 16 novih slučajeva.

U Južnoj Koreji, jednoj od prvih zemalja u kojoj je zaraza počela da se širi posle kontinentalne Kine, zabeženo je samo osam novih slučajeva - što je prvi put da taj broj jednocifren poslednjih više meseci.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u nedelju da "nema dokaza" da su ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom, postali imuni na bolest.

Korejski Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti saopštili su da su 163 osobe, koje su imale koronavirus, ponovo zaražene.

U svetlu pandemije Kovida 19, pevačica Lejdi Gaga vodila je u subotu veče dvosatni virtuelni koncert "Jedan svet: Zajedno kod kuće", u kojem su učestvovale brojne zvezde.

Koncert, u organizaciji nevladine organizacije "Global citizen" i SZO-a, bio je posvećen zdravstvenim radnicima širom sveta koji se bore protiv pandemije, često rizikujući živote.

U međuvremenu, grupa od 13 zemalja pozvala je na globalnu saradnju da bi se smanjile ekonomske posledice pandemije.

Zemlje, među kojima su Britanija, Indonezija, Nemačka, Singapur, Turska i Kanada, su u zajedničkom saopštenju poručile da je "ključno da sarađujemo da bi spasili živote".

Grupa, u kojoj su još Italija, Brazil, Francuska, Meksiko, Južna Koreja, Maroko i Peru, obećala je da će sa svim zemljama koordinisati javno zdravlje, putovanja, trgovinu i ekonomske i finansijske mere da bi se ublažili poremećaji, a oporavak bio snažniji.

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Afriku saopštila je da bi pandemija mogla da odnese 300 hiljade života na tom kontinentu ove godine. Prema procenama SZO-a, u 41 afričkoj zemlji ima manje od dve hiljade respiratora za stotine miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG