Linkovi

Engel: SAD žele da učine dijalog Beograda i Prištine što lakšim


Arhiva - Eliot Engel, demokratski član Predstavničkog doma Kongresa.
Arhiva - Eliot Engel, demokratski član Predstavničkog doma Kongresa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u sredu u Beogradu sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom, a posle susreta je izjavio da je tokom razgovora istaknuto da je potrebno što pre nastaviti dijalog sa Prištinom, jer se time povećava mogućnost za smanjenje tenzija na Kosovu.

"Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvaranju uslova za nastavak dijaloga. Da li je to realno - videćemo", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare i dodao da su on i Engel govorili koliko je važno da se nastavi razgovor i dijalog i da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose i stabilnost u celom reigonu.

Vučić je novinarima rekao i da mu je Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu, rekao "dobru rečenicu - da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba":

"Razgovarali smo i o drugim temama, od poznatog slučaja braće Bitići, do NATO agresije. Svako iz svog ugla, ali čini mi se na veoma pristojan i civilizovan način da smo uspeli da razmenjujemo različite stavove i mišljenja. Važno je da održavamo kontakt i sa Spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa, i sa gospodinom Engelom lično", izjavio je Vučić.

Američki kongresmen se danas sastao i sa poslanicima Skupštine Srbije, i tom prilikom Engel je istakao da sve nesuglasice i neprijateljstva na Zapadnom Balkanu treba da se prevaziđu i da države regiona treba međusobno da sarađuju, kako bi postale članice EU i kako bi bila stvorena bolja budućnost za sve građane.

Vašington želi da učini dijalog Beograda i Prištine što lakšim i SAD su prijateljski nastrojene ka obema stranama, rekao je Engel u razgovoru sa potpredsednicima Skupštine Vladimirom Marinkovićem i Gordanom Čomić, predsednikom Odbora za spoljne poslove Žarkom Obradovićem i poslanicom Sandrom Božić, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

XS
SM
MD
LG