Linkovi

Erdogan: Švedska i Finska da isporuče "teroriste" Turskoj za ratifikaciju ulaska u NATO


Arhiva - Delegacije Turske (levo) i Švedske tokom sasstanka u Ankari, Turska, 25. maja 2022.
Arhiva - Delegacije Turske (levo) i Švedske tokom sasstanka u Ankari, Turska, 25. maja 2022.

Švedska i Finska moraju da deportuju ili izruče Turskoj do 130 "terorista" pre nego što turski parlament odobri njihove kandidature za ulazak u NATO, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Dve nordijske države su prošle godine podnele zahtev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali njihove ponude mora da odobri svih 30 država članica NATO-a. Turska i Mađarska tek treba da odobre aplikacije.

Turska je rekla da Švedska prvo mora da zauzme jasniji stav protiv onoga što vidi kao teroriste, uglavnom kurdskih militanata i grupe koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

"Rekli smo - gledajte, pa ako nam ne predate svoje teroriste, to (odobrenje aplikacije za ulazak u NATO) ionako ne može da prođe kroz parlament“, rekao je Erdogan u komentarima kasno u nedelju, pozivajući se na zajedničku konferenciju za novinare koju je održao sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom prošlog novembra.

"Da bi ovo prošlo u parlamentu, pre svega morate da nam predate više od 100, oko 130 ovih terorista", rekao je Erdogan.

Obešena figura

Finski političari protumačili su Erdoganov zahtjev kao ljutiti odgovor na incident u Stokholmu prošle sedmice u kojem je obešena figura turskog lidera tokom, kako je izgledalo, malog protesta.

"Ovo mora da je reakcija, verujem, na događaje proteklih dana", rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za javni servis ILE.

Haavisto je rekao da nije upoznat sa novim zvaničnim zahtevima Turske.

Kao odgovor na incident u Stokholmu, Turska je otkazala planiranu posetu Ankari predsednika švedskog parlamenta Andreasa Norlena, koji je umesto toga došao u Helsinki u ponedeljak.

"Naglašavamo da u Finskoj i u Švedskoj imamo slobodu izražavanja. Ne možemo je kontrolisati", rekao je novinarima predsednik finskog parlamenta Mati Vanhanen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Norlenom.

Švedski premijer Kristersson rekao je u ponedeljak da je njegova zemlja u "dobroj poziciji" da obezbedi ratifikaciju Turske za svoju kandidaturu za NATO.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je u subotu da turskom parlamentu ističe vreme da ratifikuje kandidature pre predsedničkih i parlamentarnih izbora — koji se očekuju u maju.

XS
SM
MD
LG