Linkovi

Uspon anti-imigracione stranke na izborima u Švedskoj


Brojanje glasačkih listića na biračkom mestu u Malmeu (Foto: Johan Nilsson/TT News Agency via AP)
Brojanje glasačkih listića na biračkom mestu u Malmeu (Foto: Johan Nilsson/TT News Agency via AP)

Populistička anti-imigraciona stranka postala je druga najveća politička snaga u Švedskoj nakon parlamentarnih izbora na kojima je dominiralo pitanje rasta nasilja bandi, zbog kojeg se u nekada bezbednoj skandinavskoj zemlji sada beleži jedan od najviših nivoa oružanog nasilja u Evropi, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ukupno, konzervativni opozicioni blok u kojem je anti-imigraciona stranka Švedske demokrate, ima veoma tesno vođstvo u odnosu na vladajuću levicu, posle prebrojanih 94 odsto glasova.

Analitičari očekuju da će, posle prebrojavanje svih glasačkih listića, biti potvrđena pobeda konzervativnog bloga, ali izborni zvaničnici ističu da zbog tesnog rezultata neće biti poznat konačan ishod izbora dok se ne prebroje i glasovi pristigli poštom i iz inostranstva.

S obzirom na to da se osam stranaka bori za 349 mesta u Riksdagu - švedskom parlamentu - ni jedna ne može da osvoji većinu od 175, što znači da zakoni mogu da se usvajaju samo saradnjom različitih partija. Stranke su vodile kampanju u okviru dva opšta bloka - konzervativni i grupa levog centra na čelu sa prvom premijerkom Švedske, Magdalenom Anderson.

Do sada prebrojani glasovi sugerišu da će konzervativni blok imati 175 poslanika, a stranke levog centra 174.

“Veoma je tesno. Stvari mogu da se promene, ali sumnjam", ocenjuje Zet Isakson, sociolog na Univerzitetu Stokholma i dodaje da su birači koji glasaju u inostranstvu tradicionalno konzervativni.

"Kako sada stvari stoje, verovatno je da će pobediti desnica", ističe Isakson.

Međutim, jedno je sigurno - ishod izbora predstavlja uspeh za desničarske populiste iz Švedskih demokrata, koji su ostvarili najbolji rezultat od ulaska u parlament 2010. godine. Osnivači stranke 1980-tih bili su povezani sa fašističkim i neonacističkim pokretima, ali je partija pod 43-godišnjim liderom Džimijem Akesonom protekle dve decenije uložila napore da bude prihvatljivija za veći deo populacije.

Između ostalog, zvanični logo je promenjen iz baklje u cvet, a najradikalniji članovi su izbačeni iz stranke. Partija obećava žestoki obračun sa kriminalom i strogo ograničavanje imigracije, ali protivnici te stranke strahuju da zbog istorijskih veza, ona predstavlja pretnju po demokratski indentitet Švedske.

Švedske demokrate su na izborima u nedelju, prema preliminarnim rezultatima, osvojile 20,6 odsto glasova, što je rast u odnosu na 17,5 procenata pre četiri godine. Popularnost im je porasla zbog strahovanja u pogledu kriminala u uglavnom imigrantskim četvrtima.

Ove godine, do sada su zabeležene 273 pucnjave, od čega 47 sa fatalnim ishodom, pokazuju policijski podaci. Ranjene su 74 osobe, među kojima i prolaznici.

Socijaldemokrate premijerke Anderson, koje su na vlasti u Švedskoj od 2014. godine, i dalje imaju najveću podršku, sa 30,5 odsto glasova - što je neznatan rast, pokazuju nepotpuni rezultati izbora.

Anderson je u nedelju veče poručila da je očigledno da je socijaldemokratski pokret, koji je zasnovan na idealima jednakog društva i jake socijalne države, i dalje snažan u Švedskoj.

Švedske demokrate žele da budu u vladi, ali je to malo verovatno zato što se stranke u bloku levog centra tome protive, ističe Isakson. Portparol stranke rekao je u ponedeljak da je jasno "da moramo da budemo u mogućnosti da razgovaramo o ministarskim mestima".

"Jasno je da moramo da razgovaramo o mestu premijera, predsednika parlamenta i šefova različitih odbora u Riksdagu", poručio je Ričard Jomshof.

Međutim, jedan od visokih zvaničnika Liberala - stranke levog centra - rekao je za švedski radio u ponedeljak da se ne može dozvoliti da Švedske demokrate budu deo vlade. Isaksson ocenjuje da će ta stranka ipak imati "veoma snažan uticaj" i da će vršiti pritisak kada je reč o nekim pitanjima, kao što je pooštravanje imigracionih zakona.

Švedskim demokratama čestitala je nemačka ultradesničarska "Alternativa za Nemačku". kao i liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen.

Stranka desnog centra "Umereni" je pala na treće mesto sa 19 odsto osvojenih glasova. Međutim, njen lider Ulf Kristerson je najverovantiji kandidat za budućeg premijera. Svojim pristalicama je rekao da je spreman da formira stabilnu i efikasnu vladu.

XS
SM
MD
LG