Linkovi

Premijer Švedske: Ne možemo da ispunimo neke turske zahteve za prijem u NATO


ARHIVA - Premijer Švedske Ulf Kisterson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Rečepom Tajipom Erdoganom, u predsedničkoj palati u Ankari, u Turskoj, 8. novembra 2022.
ARHIVA - Premijer Švedske Ulf Kisterson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Rečepom Tajipom Erdoganom, u predsedničkoj palati u Ankari, u Turskoj, 8. novembra 2022.

Turska, koja je mesecima blokirala kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO, postavila je neke zahteve koje Švedska ne može da prihvati, rekao je u nedelju švedski premijer.

"Turska je potvrdila da smo uradili ono što smo rekli da ćemo uraditi, ali takođe kaže da želi stvari koje mi ne možemo, koje ne želimo da damo", rekao je Ulf Kristerson tokom bezbednosne konferencije kojoj je takođe prisustvovao prvi čovek NATO-a Jens Stoltenberg.

"Uvereni smo da će Turska doneti odluku, samo ne znamo kada", rekao je on, dodajući da će to zavisiti od unutrašnje politike unutar Turske, kao i od "kapaciteta Švedske da pokaže svoju ozbiljnost".

Švedska i Finska su odustale od decenijama duge politike vojnog nesvrstavanja i podnele zahtev za pridruživanje odbrambenom savezu, koji predvode SAD, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu u februaru.

Međutim, Turska je odbila da odobri njihovu kandidaturu dok dve zemlje ne preduzmu korake, uključujući pridruživanje Turskoj borbi protiv zabranjenih kurdskih ekstremista.

Većina zahteva Turske odnosila se na Švedsku zbog njenih snažnijih veza sa kurdskom dijasporom.

Ministar spoljnih poslova Finske rekao je da će ta zemlja ući u NATO istovremeno sa svojim susedom.

"Finska nije u tolikoj žurbi da se pridruži NATO-u da ne možemo da sačekamo da i Švedska dobije zeleno svetlo", rekao je Peka Havisto na konferenciji za novinare u nedelju.

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg rekao je da očekuje da će obe zemlje moći da se pridruže vojnom savezu već ove godine, dok je priznao da odluka zavisi od turskog i mađarskog parlamenta.

Među 30 članica NATO, samo Mađarska i Turska tek treba da daju zeleno svetlo za dve nordijske prijave.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će parlament uskoro odobriti kandidaturu Finske i Švedske za pristupanje, ostavljajući Tursku kao glavnu prepreku.

"Očekujem (da će pristup biti 2023), ali neću da garantujem tačan datum, jer je to naravno suverena odluka turskog i mađarskog parlamenta, (koji) još nisu ratifikovali sporazum", rekao je Stoltenberg u intervjuu za AFP.

Finska i Švedska su "jasno posvećene dugoročnoj saradnji sa Turskom", a "došlo je vreme da se finalizuje proces pristupanja i ratifikuje protokol o pristupanju", dodao je on.

Turska je krajem decembra pohvalila Švedsku što je odgovorila na njene bezbednosne brige, ali je naglasila da je potrebno više da bi se dobila puna podrška Ankare za trenutno zaustavljenu kandidaturu Stokholma za članstvo u NATO-u.

XS
SM
MD
LG