Linkovi

Holandski odbor: MH17 oboren raketom BUK


Tjibe Justra, šef Holandskog odbora za bezbednost, predstavlja konačni izveštaj komisije o uzroku pada aviona Malezija Erlajnz na letu 17.
Tjibe Justra, šef Holandskog odbora za bezbednost, predstavlja konačni izveštaj komisije o uzroku pada aviona Malezija Erlajnz na letu 17.

Holandska komisija koja istražuje zbog čega se avion Malezija Erlajnz na letu MH17 srušio u istočnoj Ukrajini – mestu sukoba ukrajinske vojske i pobunjenika koje podržava Rusija – zaključila je da je avion oboren raketom ruske proizvodnje - BUK zemlja-vazduh.

Holandski zvaničnici objavili su svoje zaključke u konferencijskom centru u Hagu, dok je u pozadini stajao rekonstruisani deo aviona, sastavljen od metalnog kostura i pronadjenih fragmenata letelice.

Predsedavajući Holandskog odbora za bezbednost, Tjibe Justra, rekao je članovima porodica žrtava i novinarima da je leva strana aviona pogodjena šrapnelom posle detonacije projektila ispaljenog sa zemlje. Avion se raspao dok je još bio u vazduhu.

On je dodao da je odgovornost Ukrajine bila da, iz predostrožnosti, zatvori vazdušni prostor iznad zone oružanog konflikta, ali to nije učinila. „Niko nije smatrao da postoji opasnost da bude ugrožen putnički avion na visini za civilne letove“, naveo je Justra.

„Na dan pada aviona, ukupno 160 letova je obavljeno iznad tog područja, dok vazdušni prostor nije zatvoren posle pada MH17. Nijedna od uključenih aviokompanija nije prepoznala rizik za civilnu avijaciju zbog oružanog konflikta na terenu. Prema oceni Holandskog odbora za bezbednost, bilo je dovoljno razloga da se zatvori vazdušni prostor iznad istočne Ukrajine kao mera predostrožnosti. Ukrajinske vlasti to nisu uradile“, naveo je Justra.

On je dodao da komisija preporučuje da, ubuduće, države sa oružanim konfliktom ulože više napora u bezbednost svog vazdušnog prostora, a operatori letova budu transparentniji u pogledu putanja koje izaberu za svoje letove.

Holandski premijer Mark Rute pozvao je Rusiju da u potpunosti saradjuje sa istragom kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za obaranje aviona Malezija Erlajnza na letu MH17. Komentarišući konačni izveštaj Holandskog odbora za bezbednost, Rute je izjavio da je ključni prioritet “pronaći i krivično goniti počinioce.”

Izveštaj Holandskog odbora za bezbednost je “važan korak u nastojanjima da se utvrdi odgovornost za obaranje aviona u julu 2014, saopšteno je iz Bele kuće. Portparol Saveta za nacionalnju bezbednost, Ned Prajs, izjavio je da procena Bele kuće ostaje nepromenjena. MH17 je oboren projektilom zemlja-vazduh, ispaljenim sa teritorije pod kontrolom separatista u istočnoj Ukraini.

Holandska komisija nije nikome pripisala krivicu za pad aviona, uprkos zapadnim sumnjama da su pobunjenici u istočnoj Ukrajini gadjali avion misleći da je reč o vojnoj letelici.

Ruski proizvodjač raketnog Sistema Buk, kompanija Almaz-Antej, danas je saopštila da je njihova istraga utvrdila da je raketa Buk ispaljena iz sela Zarošenke koja je u vreme nesreće bila pod kontrolom ukrajinske vlade. Direktor Almaz-Anteja, Jan Novikov, saopštio je da su ruski eksperti zaključili da je raketa koja je oborila avion bila stariji model proizveden u Rusiji, ali koji više ne koristi ruska vojska.

XS
SM
MD
LG