Linkovi

Porodice traže pravdu za žrtve oborenog aviona, Iran odgovoran za odštetu


Cveće i sveće za žrtve pada ukrajinskog aviona, na aerodromu u Kijevu
Cveće i sveće za žrtve pada ukrajinskog aviona, na aerodromu u Kijevu

Priznanje Irana za obaranje ukrajinskog putničkog aviona u kojem je poginulo 176 osoba izazvalo je bes i nevericu porodica žrtava i međunarodne zahteve za odgovornošću. Dok porodice oplakuju svoje voljene, govori se o novčanoj nadoknadi za njihov gubitak.

Izlivi žalosti posle pada ukrajinskog aviona u blizini Teherana, u kojem su nastradali svi putnici i članovi posade. Suočene sa međunarodnim pritiskom, vlasti Irana obećale su detaljnu istragu. Do sada, vlada je saopštila da je uhapsila nekoliko osoba ali nije ponudila više detalje. Nadležni su takođe pozvali zapadne stručnjake da učestvuju u istrazi, ali nije jasno kakvu ulogu će oni imati u tom procesu.

“Pozdravljam to što su Iranci pozvali američke i kanadske stručnjake i kompaniju Boing da učestvuju ali izgleda da će oni u najboljem slučaju imati status posmatrača i da neće biti direktno uključeni u istragu", smatra analitičar Mihael Bociurkov.

Iranu je trebalo tri dana da prizna da je oborio avion. To priznanje je međutim daleko od prihvatljivog za porodice žrtava, kaže advokat iz Vašingtona, Džin Burd.

“Iran je priznao činjenicu da je oborio ukrajinski avion. Ono što Iran nije priznao je da su oni obavezni ili odgovorni za odštetu.”

Kanada i Ukrajina, iz kojih je većina žrtava, zahtevaju pravdu i odštetu za porodice. Ukrajinske vlasti saopštile su da porodice mogu da očekuju skromnu sumu od avioprevoznika. Što se tiče odštete od strane Irana, pravni stručnjak Kenet Fajnberg kaže da će to zavisiti od spremnosti Teherana da učestvuje u procesu.

“Da li će u iranskom sudu biti moguće voditi parnice da bi se pokušala obezbediti sigurna presuda protiv Irana? Da li će se Iran složiti da mu bude suđeno u bilo kom drugom sudu, na primer kanadskom ili će da kaže da kanadski sud nema nadležnost za njihov slučaj?

Fajnberg, koji je nadgledao isplate odštete za žrtve terorističkih napada 11. septembra, kaže da uspeh u tim slučajevima zavisi od spremnosti okrivljene strane da prizna svoje obaveze prema žrtvama.

“Glavno pitanje je da li će Iran priznati svoju odgovornost da barem uspostavi posebni fond za odštetu, kao što je to učinio Boing, kao i vlada Sjedinjenih Država posle terorističkih napada.”

Isplata nadoknade žrtvama ima veoma važnu ulogu u suočavanju sa gubitkom, ali ne postoji način da se nadoknadi tragedija, kaže Fajnberg.

“Ideja da novac može da nadoknadi gubitak života voljene osobe, nije prihvatljiva. Porodice će uzeti novac ali svaki put mi priznaju da mogu da zadržim novac, a da bi oni više želeli da im vratim supruga, sina ili ćerku. To je emocionalni deo toga.”

Dani demantija i optužbi izazvali su proteste u gradovima širom Irana. To odražava izazove sa kojim se iranske vlasti suočavaju u odnosu na ožalošćene porodice, u vreme kada mnogi optužuju vladu.

XS
SM
MD
LG