Linkovi

Nasilje na granici Jermenije i Azerbejdžana


Azerbejdžanski tenkovi na putu ka Agdamu, u avgustu 2014. godine posle eskalacije sukoba jermenske i azerbejdžanske vojske u vezi sa linijom kontrole oko Nagorno-Karabaha

U granatiranju i pucnjavi u pograničnim selima u Jermeniji ubijene tri, a ranjene još dve osobe; zvanični Jerevan indicent okarakterisao kao provokaciju Azerbejdžana...

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazila je zabrinutost zbog izbijanja nasilja u blizini granice između Jermenije i Azerbejdžana, u kojem je kasno sinoć stradlo troje ljudi.

Jermenija je saopštila da je troje civila ubijeno u granatiranju i pucnjavi u selima blizu granice s Azerbejdžanom. Vladini zvaničnici takođe su naveli da je dvoje ljudi povređeno i osudili su incident, nazivajući ga "činom provokacije" od strane Azerbejdžana, koji nije direktno odgovorio na optužbe, ali je ranije tokom dana saopštio da su se azerbejdžanska sela na granici sa Jermenijom našla na udaru i da je njihova vojska reagovala.

Dve bivše sovjetske republike vodile su krajem prošlog veka rat zbog azerbejdžanskog regiona Nagorno-Karabah, u kojem većinu stanovnika čine Jermeni. Uprkos tada postignutom primirju, konačan mirovni sporazum nikad nije potpisan i odnosi dve zemlje i dalje su napeti.

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana sastati na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

XS
SM
MD
LG