Linkovi

Veći deo Kalifornije od nedelje zatvoren zbog Kovida 19


Građani čekaju da se testiraju na Kovid 19 u severnom Holivudu, 5. decembra
Građani čekaju da se testiraju na Kovid 19 u severnom Holivudu, 5. decembra

Naređenje o ostanku kod kuće u nedelju uveče stupa na snagu u dva najgušće naseljena regiona Kalifornije i njenom poljoprivrednom delu, pošto je pandemija Kovida-19 opteretila bolnice u zapadnoj američkoj državi sa najvećim brojem stanovnika u zemlji.

Naredba, koja je osmišljena da se uvede kada jedinice za intenzivnu negu u bilo kom od pet regiona budu na ivici kapaciteta, pogađa Južnu Kaliforniju i deo Centralne doline. To znači da će biti zatvoreni barovi, frizerski saloni i berbernice a restorani samo moći da dostavljaju ili spremaju hranu "za poneti".

Zatvaranje, koje je u sredu naredio guverner Kalifornije, demokrata Gevin Njusom, stupa na snagu u 11:59.

Zaliv San Franciska takođe će biti pod karantinom od nedelje uveče, ali sa drugačijim restrikcijama koje su uveli lokalni zvaničnici.

"Znamo da su ljudi umorni od striktnih mera, ali one su jedino oružje koje imamo protiv virusa", kaže doktor Megi Park, zvaničnica za javno zdravlje u okrugu San Hoakin, u teško pogođenom poljoprivrednom regionu Kalifornije.

Više od 25.000 novih slučajeva Kovida-19 je dijagnostikovano u Kaliforniiji u petak, saopštili su zvaničnici, što je rekord od početka pandemije. U državi je takođe registrovano 209 smrtnih slučajeva, što je ukupni broj žrtava Kovida podiglo na 19.791.

U SAD je, u petak, registrovano ukupno 228.407 novozaraženih i 2.568 smrtnih slučajeva, prema evidenciji Rojtersa.

Naređenja na nivou cele države, koja stupaju na snagu kada neki region ima na raspolaganju manje od 15% kapaciteta u jedinicama za intenzivnu negu, dozvoljavaju da kritična infrastruktura ostane otvorena, što uključuje i škole koje su dobile posebne dozvole da drže časove uživo. Zubarske ordinacije takođe će ostati otvorene.

​Naređenje o zatvaranju kritikovali su neki republikanci, koji kažu da će zatvaranje malih preduzeća i naređenje ljudima da ne izlaze iz kuća bez preke potrebe, doneti više štete nego koristi.

(Foto: ARHIVA) Guverner Kalifornije Gevin Njusom na konferenciji za novinare 14. aprila 2020.
(Foto: ARHIVA) Guverner Kalifornije Gevin Njusom na konferenciji za novinare 14. aprila 2020.

Kritičari su takođe osudili odluke nekoliko demokratskih političara, uključujući Njusoma i gradonačelnicu San Franciska London Brid da večeraju u skupom restoranu u dolini Napa, koji je bio legalno otvoren, ali u vreme kada je virus ojačao a zvaničnici upozoravali građane da se ne okupljaju za vreme praznika, Dana zahvalnosti.

"Vladine mere zatvaranja ne smanjuju broj slučajeva niti zaustavljaju rast zaraženih", poručio je republikanac Džejms Galager iz državne skupštine Kalifornije, koji zastupa okrug severno od Sakramenta koji još nije pogođen merama zatvaranja, nakon što je Njusom objavio odluku.

Više od 280.000 Amerikanaca je umrlo od koronavirusa, a Institut za zdravstvenu metriku Univerziteta Vašingtona sada predviđa da će do 1. aprila 2021, čak i uz početak vakcinacije, više od pola miliona Amerikanaca izgubiti život zbog Kovida 19.

Džo Bajden je najavio da će po stupanju na dužnost uvesti obavezu nošenja maski na mestima nad kojima ima nadležnost, kao što su federalne zgrade ili putovanja između država.

XS
SM
MD
LG