Linkovi

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Crnoj Gori


Ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)
Ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Jevto Eraković saopštio je kasno u nedjelju da je u Crnoj Gori registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa.

Eraković je rekao da je riječ o 65-godišnjem muškarcu Z.P. koji je primljen u Klinički centar sa hroničnim oboljenjem pluća, navodi se u zajedničkom saopštenju KCCG i Instituta za javno zdravlje (IJZ).

"Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta u Klinički centar, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19. Ovaj građanin je u prvoj polovini ovog mjeseca boravio u Srbiji", navodi se u saopštenju i dodaje da "sve mjere koje su u kratom roku u KCCG sprovedene, nažalost nijesu mogle da ostave neki bolji trag po liječenje ovog pacijenta", rekao je Eraković.

Porast broja oboljelih

Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da je koronavirus potvrđen kod još šest osoba, čime je ukupan broj oboljelih u Crnoj Gori porastao na 22.

"U Crnoj Gori sada imamo ukupno 21 inficiranog novim koronavirusom", saopštili su iz Instituta, navodeći da je završena analiza deset uzoraka, te da se radi na još osam.

Prema navodima Instituta, slučajevi koji su registrovani danas povezani su sa “postojećim slučajevima koronavirusa”, a pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori je 5.565 osoba.

“Institut pomno prati razvoj epidemiološke situacije o čemu će u redovno obavještavati javnost", saopštili su u Institutu za javno zdravlje.

U humanitarnu akciju pomoći Crnoj Gori za borbu protiv koronavirusa uključili su se i crnogorski fudbalski internacionalci Luka Đorđević, Stefan Savić, Stevan Jovetić i Žarko Tomašević, košarkaški trener Mihailo Pavićević, kao i više lokalnih preduzeća, a Vlade Kine i Turske donirale su po 1000 testova.

Vlada je počela sa objavljivanjem spiska osoba pod nadzorom koje se ne pridržavaju obavezne samoizolacije, što su osudile organizacije za ljudska prava i dio opozicije.

“Crna Gora nema višak ljudskih života, niti višak svojih građana. Zbog toga od ovog trenutka neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila”, rekao je premijer Duško Marković u obraćanju naciji.

Marković je rekao da se u pet dana od pojave koronavirusa u Crnoj Gori broj zaraženih uvećao deset puta, te da od sada neće biti praštanja za nepoštovanje pravila, mjera i naredbi, kao i da su brojne mjere donijete kako bi građani bili zaštićeni u najvećoj mjeri.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donijelo je večeras odluku kojom je, radi sprečavanja unošenja i širenja infekcije novog koronavirusa i zaštite stanovništva od ove zarazne bolesti, privremenom mjerom obavezala sve vjerske zajednice da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, odluka je donijeta na osnovu izvještaja nadležnih službi bezbjednosti, prema kojem je samo tokom današnjeg dana širom Crne Gore oko 1.350 lica prisustvovalo vjerskim obredima kao i procjene epidemiologa da ti skupovi predstavljaju u ovom trenutku najveći epidemiološki rizik.

"Ako je na nekom od vjerskih skupova samo jedno lice bilo prenosilac Crna Gora se suočava sa nekontrolisanim širenjem virusa. Konstatovano je da je sa aspekta higijene, a pogotovo sa epidemiološkog aspekta u ovim okolnostima, izuzetno problematičan dio vjerskog obreda prikazan danas u medijima u kojima više lica pristupaju simboličnom konzumiraju hrane koristeći isti pribor za jelo (kašičicu)", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG