Linkovi

Treća žrtva koronavirusa u Srbiji, policijski čas ostaje isti, ubrzavanje testiranja


Arhiva - Vozilo hitne pomoći, tokom borbe protiv epidemije koronavirusa u Srbiji. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Vozilo hitne pomoći, tokom borbe protiv epidemije koronavirusa u Srbiji. (AP Photo/Darko Vojinovic)

U Srbiji je preminula i treća osoba zaražena od koronavirusa, sapšteno je u ponedeljak. Potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj obolelih 249. Za 48 sati započinje masovno testiranje prisustva koronavirusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je pre sat vremena u bolnici "Dragiša Mišović" preminula žena (60) od posledica korona virusa. Ona je zvanično treća žrtva kovida 19 u Srbiji.

Vučić je rekao da žena nije imala tešku kliničku sliku.

Predsednik Srbije najavio je posle razgovora sa kisnekim stručnjacima "masovna testiranja" na korona virus.

On je rekao je da su kineski stručnjaci, koji pomažu Srbiji u borbi protiv koronavirusa, pozitivno ocenili korake koji su preduzeti u toj borbi.

Vučić je rekao da su oni ocenili da nije potrebno dodatno produžavati zabranu kretanja i da ona za sada neće biti produžena - ali da građani moraju da ovu postojeću zabranu kretanja poštuju.

Kazao je da je obezbeđen veliki broj testova za kontrolisanje prisustva na koronavirus i da će se intenzivirati testiranje građana, jer je neophodno "uhvatiti" sve koji su zaraženi, kako bi širenje bilo zaustavljeno.

On je uporedio "trku" sa širenjem bolesti sa hirurškim sečenjem gangrene na nozi, koja konstantno "beži" i preti da ubije ceo organizam i koja može biti zaustavljena samo ako se odseče i "deo zdravog tkiva". Povećavanjem broja testiranja, očekuje se u početku veliki procenat pozitivnih, da bi on vremenom, kako se testiranje bude nastavljalo, opadati, objasio je Vučić.

Rekao je i da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog, kao i da će i oni sa blažom kliničkom slikom biti hospitalizovani.

Neće biti smanjenja plata

Vučić je obećao da penzije i plate neće biti smanjivane, ali je rekao da ima privatnih preduzetnika koji sada vrše pritisak da im država pomogne, jer bi tako želeli da reše svoju nesolventnost koja je postojala i pre epidemije.

Najavio je da će država posebno nastojati da pomogne firmama koje ne budu otpuštale svoje radnike u vreme krize.

Kon: 27 novozaraženih

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je ranije u ponedeljak popodne da je u Srbiji registrovano 27 novih potvrđenih slučajeva oboljevanja od korona virusa i da sada ima ukupno 249 pozitivnih.

Od 18 sati u nedelju, rekao je Kon, testirana je 61 osoba, od kojih je 27 bilo pozitivno, a 19 od njih je hospitalizovano.

Kon je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je 16 osoba na respiratoru - dvoje u KC Vojvodine, četiri u KC Nišu, dvoje u KC Kragujevac i osam na Infektivnoj klinici u Beogradu. Od ukupno 125 hospitalizovanih u Srbiji, 11 je u KC Vojvodina, 17 u Nišu, devet u Kragujevcu, 22 na Infektivnoj klinici u Beogradu, 57 u bolnici "Dragiša Mišović" i devet na Pulmologiji, rekao je Kon.

Lončar prenosi savete kineskih stručnjaka: 29 dana poštovati mere vlade

Od 222 osobe koje su u Srbiji testirane pozitivne na COVID19, 131 lice je hospitalizovano, 15 se nalazi na respiratorima, a od toga troje "u prilično lošem stanju", zbog drugih oboljenja koja takođe imaju, rekao je u nedelju uveče ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Novi podaci biće objavljeni u ponedeljak u 15 sati.

Prema prvoj proceni kineskih stručnjaka, koji su u nedelju uveče došli u Srbiju kako bi pomogli državnim organima u borbi protiv pirenja koronavirusa, građani bi morali da se 29 dana pridržavaju svih mera koje je Vlada propisala da bi se situacija stabilizovala, odnosno da bi broj obolelih prestao da raste, kazao je on.

Kineski stručnjaci tu procenu izneli su uporedjujući Srbiju sa oblastima u njihovoj zemlji sa sličnim brojem stanovnika i na osnovu svog iskustva u borbi protiv COVID19, prenose mediji.

Do ponedeljka popodne, medicinski tim stručnjaka predsaviće set mera koje su se u njihovoj zemlji pokazale kao dobre. Oni su rekli da su zadovoljni dosadašnjim merama koje je Srbija preduzela.

Mere za zaštitu života

Najavu potencijalno oštrijih mera ograničenja kretanja gradjana Lončar nije nazvao "drastičnijim", već merama koje spasavaju živote, a ocenio je da gradjani i dalje nisu dovoljno ozbiljno shvatili situaciju.

Lončar je dodao da ako gradjani primete ljude koji su nedavno došli iz inostranstva a koji krše mere samoizolacije trebaju da budu upozoreni i prijavljeni.

"Naravo da će oni biti sankcionisani", zaključio je Lončar.

Upozorenje javne tužiteljke

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac apelovala je na građane da poštuju odluke nadležnih državnih organa u vreme vanrednog stanja, jer će u suprotnom, biti suočeni sa rigoroznom primenom krivično-pravnih mera za očuvanje društva i države.

"Sva javna tužilaštva se nalaze u stalnom radu i dežurstvu. Tužilaštva redovno vrše koordinaciju sa ministarstvima unutrašnjih poslova, pravde i zdravlja, kao i njihovim organizacionim celinama", rekla je Zagorka Dolovac za "Blic" od ponedeljka, naglašavajući da se sve odluke donose u cilju zaštite ljudskih života.

Pritvor od 30 dana zbog nepoštovanja izolacije

Policija u Šidu uhapsila je Z.G. (33) i M.T. (32) zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, odnosno nepridržavanja mere o samoizolaciji, saopšteno je danas.

Policija ih prilikom kontrole nije pronašla na kućnoj adresi, čime su prekršili meru samoizolacije, kaže se u saopštenju.

Nakon što su privedeni nadležnom tužilaštvu, sudija im je odredio pritvor od 30 dana u pritvorskoj jedinici za izolaciju.

XS
SM
MD
LG