Linkovi

Jedanaesti Montenegro prajd pod sloganom “samoodređenje"


Jedanaesti Montenegro prajd održan je u subotu u Podgorici (Foto: VOA)
Jedanaesti Montenegro prajd održan je u subotu u Podgorici (Foto: VOA)

Jedanaesti Montenegro prajd održan je u subotu u Podgorici, a ovogodišnji slogan je bio "samoodređenje". Povorka je krenula od Trga nezavisnosti i protekla mirno, bez incidenata.

Organizatori su se odlučili za slogan “samoodređenje”, jer to pravo, kako su poručili, “pripada svima i ne smije biti privilegija odabranih, niti dovedeno u pitanje”.

Aktivistkinja Asocijacije Spektra Iskra Đurišić kazala je da ”danas hodamo za slobodu, jer samoodređenje znači sloboda”.

“Samoodređenje znači da niko ne smije prolaziti proces prinudne sterilizacije, jer samoodređenje je da, ako mogu ja možeš i ti”, poručila je Iskra.

Učesnici Montenegro prajda u Podgorici (Foto: VOA)
Učesnici Montenegro prajda u Podgorici (Foto: VOA)

Đurišić je pročitala pismo i ispričala iskustvo trans žene Zane koja, kako je navela, zbog straha nije došla na prajd.

"Strah od zdravstvenog sistema koji ne poštuje našu privatnost već kad se neko od trans osoba pojavi u nekoj ustanovi, ta vijest se tako brzo proširi kao da se vanzemaljac spustio na zemlju. Treba da imam pravo na samoodređenje, dok ja ne odlučim kako se osjećam. Ja sam trans žena koja će jednog dana srušiti svoja četiri zida koja sam sama sagradila", dio je Zaninog pisma koje je Iskra, u njeno ime, pročitala na prajdu.

Montenegro prajd u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Kosta Mijušković, aktivista Kvir Montenegra, kazao je da su ga “priče o slavnim precima naučile da bude slobodan”.

“Sam sebi sam odredio seksualnost. Možete me zvati po imenu, sve ostalo je moja stvar. Mogu da volim svakog. Tijesno se osjećam u konzervativnim rodnim ulogama, ali jesam spoj svega i svačega, moja ličnost nije problematika za disksuju već su to siromaštvo obezvrijeđena ljudska prava i životni standard”, naveo je Mijušković.

On je kazao da je “Crna Gora nažalost među šampionima po broju samoubistava mladih”, jer nam, kako je rekao, “mašta nije dozvoljena”.

Montenegro prajd (Foto: VOA)
Montenegro prajd (Foto: VOA)

Ovdje sam jer vjerujem da u svom kolektivnom korijenu imamo sjeme slobode i istinskog poštovanja prema svima. Naš se jezik u školama zove crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski, a i Albanci mogu i učiti na svom jeziku. Eto jednog načina na koji dozvolljavamo da se ljudi sami određuju i svjesni smo da niko na svijetu nema pravo na državu u kojoj su svi isti. Kako to da mogu izabrati svoj jezik, karijeru, nacionalnost,vjeru…, ali ne mogu izabrati svoj identitet”, kazao je Kosta i dodao: “Zar je sve drugo bitnije nego ja”.

“Svi imamo pravo da biramo kako ćemo da volimo”, poručio je Kosta.

Član Spektre Aleksa Radonjić kazao je da "bez prihvatanja nema promjene”.

Odrediti sebe znači znati sebe, znati sebe znači razumjeti sebe, a razumjeti sebe znači razumjeti druge. Razumijevanje je nadomak prihvatanja, a prihvatanje nadomak promjene. Nismo bogovi i nismo vječni, jedino što možemo u svojoj konačnosti je da budemo ljudi”, poručio je Aleksa.

Montenegro prajd (Foto: VOA)
Montenegro prajd (Foto: VOA)

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka kazao je da u kontinuitetu treba raditi na unapređenju poštovanja ljudskih prava i da je do sada bilo velikih pomaka na tom polju.

“Ministarstvo i Vlada rade na poboljšanju položaja LGBT zajednice. Sa NVO Spektra i sa Savjetom Evrope radimo na Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu saoodređenja i mislim da je Crna Gora jedina država koja prednjači u donešenju tog akta. Očekujem da do kraja godine imamo taj Zakon pred poslanicima koji će poboljšati položaj LGBT zajednice”, naveo je Đeka.

XS
SM
MD
LG