Linkovi

Deseta Parada ponosa u Podgorici pod sloganom "Nema više ali"


Učesnici desete Parade ponosa u Podgorici, 8. oktobra 2022.
Učesnici desete Parade ponosa u Podgorici, 8. oktobra 2022.

Deseti jubilarni Montenegro prajd održan je u subotu u Podgorici, a slogan je ove godine bio "Nema više ali". Povorka je krenula od Trga nezavisnosti i protekla mirno, bez incidenata.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić kazao je da se 10. prajd održava "u momentu kada je društvo polarizovano i podijeljeno na mnogo načina".

U vezi sa tim podsjetio je na sinoćnji događaj ispred Hrama u Podgorici, gdje je organizovan "moleban za svetinju braka i očuvanja porodice".

"To smo vidjeli i sinoć, vidjeli smo donosioce odluka koji su protiv Prajda. Nas je više nego onih koji žele da nam uskrate prava, ne mogu da nas pobijede na bilo koji način", kazao je Kalezić.

On je, takođe, rekao da je "Prajd u znaku potpune zaustavljene primjene strategije o LGBT osobama".

"Očekujem od ministra za ljudska i manjinska prava koji je sa nama da ispuni sve što je obećao", kazao je Kalezić.

On je poručio da su djela izostala te da neće "pristati da dođu na Prajd, da se fotografišu sa njima".

"Mi hoćemo rezultate. Nema više ali", poručio je Kalezić i naglasio da "LGBT osobe imaju jednake obaveze prema ovoj zemlji".

Staša Baštrica iz Kvir Montenegra kazala je da zahtijevaju da institucije budu odgovornije.

Ona je navela da zahtijevaju da "donosioci odluka poču da rade svoj posao, da se omogući puna primjena donesenih zakona i naročito procesuiraju zločina iz mržnje i nasilja prema LGBT zajednici, da se počiniocima prenese poruka da nasilje neće biti tolerisano, da se o različitim seksualnim orjentacijama i rodnim identitetima uči u školama, da se sankcioniše govor mržnje koji dolazi od donosioca odluka, zahtijevamo da hormonska terapija bude besplatna i dostupna svima", rekla je ona.

Baštrica je sugrađanima i sugrađankama poručila da LGBTIQ osobe “traže samo svoja ljudska prava, ni više ni manje od ostalih”.

"Ne tražimo da nas razumiju, ali zahtijevamo da nas makar poštuju. Smrt fašizmu, smrt vjerskom ekstremizmu”, kazala je ona.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je, da je kao gradonačelnik "srećan što sa svojim saradnicima ima priliku da se pridruži šetnji koja se već tradicionalno u Podgorici organizuje u okviru Nedjelje ponosa".

"I ovog puta imaćemo jednu lijepu povorku slobode koji šetaju, ne misleći nikome ništa loše. Šetaju kako bi imali sva ona prava koja i drugima pripadaju, i tu su i zbog onih koji danas nisu tu, a nadaju se da će im se pridružiti narednih godina", kazao je Vuković.

LGBTIQ aktivistkinja Hana Konatar na bini Prajda u Podgorici, 8. oktobra 2022.
LGBTIQ aktivistkinja Hana Konatar na bini Prajda u Podgorici, 8. oktobra 2022.

On je poručio da "niko ne može biti slobodan ako nisu svi slobodni".

"Zato je potrebno da svi damo podršku ovim hrabrim ljudima. Mnogo smo progresa ostvarili u posljednjih deset godina, ali je još mnogo posla pred nama”, rekao je Vuković.

XS
SM
MD
LG