Linkovi

Pretučen maloljetni gej aktivista, napadač u pritvoru


Parada ponosa u Podgorici pre dve godine
Parada ponosa u Podgorici pre dve godine

Crnogorska policija saopštila je da je identifikovala napadače na 17-godišnjeg LGBT aktivistu, nakon što su LGBT organizacije juče saopštile da je maloljetnik brutalno pretučen zbog toga što podržava aktivnosti tih organizacija.

Kao napadači na maloljetnog L. J. identifikovani su trojica 18-godišnjaka, od kojih je jedan priveden i osumnjičen za nasilničko ponašanje nad maloljetnikom koji je prilikom napada zadobio lakše povrede, saopštila je Uprava policije.

„Shodno izjašnjenju tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu, a na osnovu utvrđenih činjenica, policija će protiv A.M. podnijeti krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je na štetu L. J. izvršio krivično djelo nasilničkog ponašanja“, navode u policiji, dok će protiv jednog od preostale dvojice identifikovanih prekršajno odgovarati za kršenje javnog reda i mira.

Juče su organizaciju za zaštitu LGBT populacije saopštili da je njihov maloljetnik aktivista napadnut dok je u podgoričkom naselju Stari Aerodrom šetao sa svojom maloljetnom sestrom, nakon što je odgovorio na uvredu upućenu iz automobila u prolazu.

Iz automobila su nakon toga, prema tvrdnjama Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas, izašla trojica mladića i brutalno pretukli mladića tako što su ga davili i njegovom glavom snažno udarali u beton, te ga udarali nogama u rebra i pesnicama u glavu.

Napadači su se potom udaljili, da bi se ubrzo vratili, kada im je sestra pretučenog mladića rekla da je pozvala policiju, na što je jedan od njih, prema tvrdnjama tih NVO, uputio otvorenu prijetnju smrću.

„Krsta mi i sve tri sestre ukopao, ukoliko policija zakuca na vrata bilo kog od nas trojice ima da ga nema“, navodno je rekao jedan od napadača.

Policija je saopštila da je maloljetni L. J. u napadu zadobio lakše povrede, koje su u izvještaju konstatovali ljekari Urgentnog bloka Kliničkog centra Crne Gore.

U posljednje vrijeme, u Crnoj Gori učestali su napadi na pripadnike LGBT populacije, ali i njihove podržavaoce i aktiviste LGBT organizacija, a Parade ponosa obezbjeđuje veliki broj policajaca.

Prvi javno deklarisani gej muškarac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević prije dvije godine napustio je zemlju i odselio se u Kanadu, gdje je dobio politički azil, nakon svakodnevnih napada, prijetnji i osuda koje je dobijao od svojih sugrađana.

„Najnoviji napad na maloljetnog LGBT aktivistu motovisam mržnjom i netrpeljivosti još jednom ukazuje da žrtve napada nisu samo LGBT osobe, već i prijatelji, porodica i podržavaoci njihovih ljudskih prava“, saopštile su NVO koje se bore za prava gej populacije.

XS
SM
MD
LG