Linkovi

Brojne osude napada na LGBTQI centar u Podgorici, tužilaštvo formiralo predmet


ARHIVA - Parada ponosa u Podgorici, 17. novambra 2018. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)
ARHIVA - Parada ponosa u Podgorici, 17. novambra 2018. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Zvaničnici Crne Gore i Savjeta Evrope, kao i brojne lokalne organizacije za zaštitu ljudskih prava, osudili su u ponedjeljak napad na LGBT drop-in centar koji se dogodio u noći izmedju subote i nedjelje, kada su nepoznati napadači crvenom bojom ispisali prijeteće poruke i fašističke simbole na prostorijama tog centra u Podgorici.

Osude su uslijedile nakon što je organizacija Kvir Montenegro u nedjelju saopštila da su napadači prekrižili naziv njihove organizacije Gej strejt savez (Gass) i na tom mjestu ispisali homofobne poruke i fašističke simbole.

“Napadači su na vratima LGBTQI centra crvenom bojom napisali 'Smrt pederima' i prekrižili naziv Gej strejt saveza Gass, dok su istu poruku ispisali na zidu i nacrtali nacistički simbol svastiku, kukasti krst”, saopštili su iz Kvir Montenegra na Tviteru.

U toj organizaciji navode da je o događaju obaviješten kontakt policajac za rad sa LGBTQI zajednicom u glavnom gradu, te da je dalje procesuiranje ovog napada u toku.

“LGBTQI drop in centar od 2011. mjesto je okupljanja LGBTQI zajednice koje vodi NVO Juventas u saradnji sa Kvir Montenegro, NVO Spektra, Udruženjem LGBT žena Stana i inicijativom Montenegro prajd”, navode u Kvir Montenegru.

Oni su poručili da LGBTQI organizacije i crnogorska LGBTQI zajednica “očekuju hitno identifikovanje počinilaca ovog krivičnog djela, te adekvatno sankcionisanje u skladu sa zakonom”.

Komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović saopštila je da napad na LGBT drop-in centar u Podgorici “pokazuje da treba više da se uradi u borbi protiv mržnje i predrasuda”, kao i da su “osude političkih lidera dobrodošle”.

“Pozivam vlasti da obezbijede brzu istragu i procesuiraju počinioce”, rekla je Mijatović.

Napada na prostorije LGBTQI zajednice osudio je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, navodeći da je “nedopustivo ponašanje danas u LGBTIQ drop-in centru”.

“Zemlja koja je značajno iskoračila u pogledu poštovanja različitosti ne smije dozvoliti primitivizam, jednoumlje i mržnju”, rekao je Đukanović.

On je poručio da “jedino djelotvoran sistem, koji podrazumijeva odsustvo svakog vida promocije i tolerisanja homofobije u svim njenim pojavnim manifestacijama, može stati na kraj ovakvim incidentima”.

Napad na prostorije LBGTQI centra osudio je i premijer Dritan Abazović, navodeći da od nadležnih organa očekuje da rasvijetle događaj u najskorijem periodu.

“Potrebno je da svi činioci društva ulože dodatni napor u promociji univerzalnih vrijednosti i sloboda. Stop homofobiji!”, poručio je.

Osudama se pridružio i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, koji je rekao da je napad “još jedna potvrda postojanja ukorijenjene mržnje i netolerancije prema LGBTQI osobama, koja u kontinuitetu proizvodi nesigurno okruženje i opravdani strah za status ove populacije u Crnoj Gori”.

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici saopštilo ie da je formiralo predmet, povodom prijetećih poruka koje su se juče napisane na prostorijama LGBTQI drop in centra u Podgorici.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici je povodom prijetnje i uvredljivih poruka koje su se juče našle na prostorijama LGBTQI drop in centra u Podgorici, odmah po obavještenju o događaju formiralo predmet i izdalo obavezujuće naloge Upravi policije u cilju identifikacije lica koja su na spoljašnosti objekta ispisali uvredljive i prijeteće poruke”, naveli su iz VDT-a.

VDT navodi da će, nakon prukupljenih svih potrebnih obavještenja i indentifikacije lica, donijeti odluku u ovom predmetu.

XS
SM
MD
LG