Linkovi

Moderna tuži Fajzer zbog patenta na vakcinu protiv kovida 19


ARHIVA - Ampule sa vakcinama protiv kovida koje su proizvele farmaceutske kompanije Fajzer i Moderna
ARHIVA - Ampule sa vakcinama protiv kovida koje su proizvele farmaceutske kompanije Fajzer i Moderna

Farmaceutska kompanija Moderna, proizvodjač vakcine protiv kovida 19, tužila je kompaniju Fajzer i njenog nemačkog partnera Bajontek, da su kopirali njenu tehnologiju prilikom proizvodnje sopstvene vakcine.

Moderna je u petak saopštila da je vakcina Fajzera i Bajonteka "komirnati" prekršila patent koji je Moderna podnela pre nekoliko godina da zaštiti tehnologiju svoje preventivne vakcine "spajkveks". Kompanija je podnela tužbu za kršenje patenta i američkom saveznom sudu i jednom sudu u Nemačkoj.

Portparolka kompanije Fajzer nije želela da komentariše tužbu, navodeći da Fajzeru još nije uručena kopija tog dokumenta.

Vakcine Moderne i Fajzera, koje se daju u dve doze, obe koriste mRNK tehnologiju da bi pomogli pacijentima da se izbore sa koronavirusom.

Vakcine mRNK deluju tako što se u telo ubrizgava genetski kod takozvanog "spajk" ili "šiljastog" proteina, koji se nalazi na površini koronavirusa. Taj kod, mRNK, pohranjen je u svojevrsnoj loptici masnih ćelija, i ćelijama organizma daje uputstva kako da proizvode bezopasne kopije šiljastog proteina, da bi se imuni sistem obučio da prepozna pravi virus.

Taj pristup je radikalno drugačiji u odnosu na tradicionalne vakcine. Moderna kaže da je počela sa razvojem svoje platforme mRNK tehnologije 2010, i to je pomoglo kompaniji da brzo proizvede vakcinu nakon što je izbila pandemija početkom 2020.

Do kraja godine, američki regulatori su odobrili i vakcine Fajzera i Moderne za upotrebu nakon što je kliničko istraživanje pokazalo da su obe visoko efikasne.

Stefan Bansel, direktor Moderne, saopštio je da je ta kompanija prva razvila tu tehnologiju i uložila milijarde dolara u njeno stvaranje.

Kompanija je saopštila da veruje da su vakcine njenih rivala prekršile patente koje je Moderna zaštitila 2010. i 2016.

Moderna kaže da je svesna važnosti pristupa vakcinama i ne traži da se Fajzerova vakcina skloni sa tržišta. Takođe nije tražila da se spreči njena buduća prodaja.

XS
SM
MD
LG