Linkovi

Eksperti SZO preporučuju dodatnu buster vakcinu za ljude u visokom riziku


Arhiva - Doza Fazerove vakcine protiv Kovida 19, 5. novembra 2021.

Grupa eksperata Svetske zdravstvene organizacije preporučuje dopunske vakcine protiv Kovida 19 za ljude sa najvećim rizikom od teške bolesti i smrti. Strateška savetodavna grupa eksperata za imunizaciju ili SAGE, koja se sastala na vanrednoj sednici 11. avgusta, objavila je svoje ažurirane smernice u četvrtak.

SAGE preporučuje nastavak upotrebe mRNA vakcine protiv Kovida 19 sa dve doze. Međutim, pošto efikasnost vakcina opada nakon nekoliko meseci, grupa stručnjaka savetuje dopunsku vakcinu za sve, počevši od onih sa najvećim rizikom.

Ovo je prvi put da je SAGE ažurirao svoje smernice o primeni druge dopunske injekcije. Njegove preporuke su zasnovane na sve većem broju dokaza o prednostima druge doze buster vakcine protiv Kovid 19 za odabrane grupe ljudi.

Predsedavajući SAGE-a Alehandro Kravioto rekao je da grupa preporučuje drugu dopunsku vakcinu za ljude starije od 55 godina za koje se smatra da su pod najvećim rizikom od razvoja teške bolesti i kojima je potrebna hospitalizacija. On je rekao da SAGE ne zagovara drugi booster za širu javnost, za odrasle koji su generalno zdravi i ne pate od teške imunodeficijencije.

"Uključujemo i osobe sa umerenim i teškim imunokompromitovanim stanjima od, recimo, šest meseci i više", rekao je Kravioto. "A to uključuje decu i odrasle sa pratećim bolestima sa većim rizikom od teških bolesti. Uključujemo i trudnice i zdravstvene radnike".

SAGE preporučuje da se drugi buster daje četiri do šest meseci nakon primene prvog. U njemu se navodi da su zdrava deca i adolescenti i dalje pod malim rizikom od teške bolesti od Kovida 19, tako da trenutno ne postoji preporuka za vakcinaciju mladih grupa.

Kravioto je, međutim, rekao da je SAGE dao privremene preporuke za upotrebu vakcina Fajzer i Moderna u odnosu na njihovu upotrebu kod dece.

"U slučaju obe vakcine, deca od šest meseci do 17 godina sa pratećim bolestima treba da se vakcinišu kako bi se izbegao veći rizik u ovim grupama teških bolesti. Ovo uključuje, naravno, decu sa Daunovim sindromom, za koja znamo da su u najvećem riziku da umru od Kovida ako se zaraze".

Grupa eksperata napominje da su preporuke zasnovane na trenutno dostupnim podacima. Kažu da to nije projekcija u budućnost, već se posebno odnosi na omikron varijantu koronavirusa. Kaže da će se smernice verovatno promeniti u zavisnosti od toga kako se pandemija razvija i koje nove varijante kruže.

XS
SM
MD
LG