Linkovi

Uspeh i neuspeh "Spejs eksa"


Poletanje rakete Falkon 9 kompanije "Spejs eks" sa lansirne rampe u Kejp Kanaveralu na Floridi
Poletanje rakete Falkon 9 kompanije "Spejs eks" sa lansirne rampe u Kejp Kanaveralu na Floridi

Kapusla sa tovarom na putu za Međunardonu svemirsku stanicu, ali donji deo rakete nije uspešno prizemljen na platformu u Atlantskom okeanu...

Svemirska letelica privatne kompanije "Spejs eks" bez ljudske podsade uspešno je lansirana ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na koju će dopremiti tovar sa hranom, opremom za izvođenje eksperimenata i drugim stvarima težak 2.300 kilograma.

I dok je kapsula "Dragon" nastavila ka orbitalnoj stanici, donji deo letelice, nije uspeo da se uspravno i bezbedno spusti na platformu u Atlantskom okeanu, što je bio prvi pokušaj te vrste do sada.

Oko sat vremena posle poletanja, vlasnik kalifornijske kompanije milijarder Elon Mask je preko svog naloga na društvenoj mreži "Tviter" objavio da je raketa imala "tvrdo" sletanje, koje je opisao rečima "bilo je blizu, ali nismo zapalili tompus", što znači da je misija bila nesupešna.

Mask je međutim rekao da je ono što je ostvareno "dobar znak" za buduće pokušaje.

Neuspeh da se donji deo letelice spusti na platformu nije imao nikakav uticaj na uspeh glavne kapsule da ispuni svoju misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Donji deo rakete obično se odbacuje u more, ali zvaničnici kompanije "Spejs eks"; tvrde da bi u slučaju da uspeju da recikliraju taj deo, na taj način smnjili troškove i ubrzali operacije.

XS
SM
MD
LG