Linkovi

Novinari na Kosovu zahtevaju da se rasvetle ubistva kolega


Povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija srpski i albanski novinari protestovali su danas u Gračanici i Prištini odakle su poručili da pretnje, napadi i nekažnjivost moraju da prestanu. Novinari su zatražili i da se rasvetle ubistva i otmice njihovih kolega, kao i da se novinarima omoguće normalni uslovi za rad.

“Pronađite ubice novinara“, “Uhapsite otmičare novinara“, “Nekažnjivost ubija slobodu izražavanja“, "Poštujte pravo na upotrebu jezika", samo su neke od parola koje su novinari istakli na proestu u Gračanici koji je održan ispred instalacije “Mising” u dvorištu Doma kulture.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu podsetili su da su odgovorni za ubistva i otmice 15 novinara na Kosovu i dalje na slobodi i zatražili od nadležnih da procesuiraju te slučajeve.

“Zahtevamo da Specijalni sud kao poseban predmet uzme ubistva, nestanke i otmice novinara u njegovom mandatu, a da ono što nije u njegovom mandatu preuzme EULEKS i sud u Prištini. Da imamo normalnu upotrebu jezika, da se primeni Zakon o poštovanju jezika. Da se procesuiraju svi napadi na novinare u proteklom periodu”, rekao je novinar Živojin Rakočević iz Udruženja novinara Srbije.

Protestu u Gračanici prisustvoao je i predstavnik Asocijacije novinara Kosova Petrit Čolaku koji je kazao da nekažnjivost, pretnje i napadi na novinare moraju prestati i da je krajnje vreme da se rasvetle slučajevi ubistva i nestanka novinara u periodu od 1998 - 2005. godine.

“Apatija institucija u Prištini mora da se završi i da se u ovim slučajevima primeni ozbiljna istraga“, rekao je Čolaku.

Nakon Gračanice protestni skup novinara održan je i u Prištini u organizaciji Asocijacije novinara Kosova kome su prisustvovali i srpski novinari.

"Mi smo u organizaciji tokom čitave godine primali žalbe novinara koje su se odnosile na napade prilikom obavljanja njihovih zadataka, ometanje u pristupu javnim institucijama i pristup informacijama od javnog značaja, a bilo je tu i pretnji smrću. Najgore je to što je bilo i fizičkih napada na novinare. Tražili smo od nadležnih da se protiv napadača podignu optužnice, ali nažalost, nismo naišli na spremnost institucija da reaguju", rekla je Majljinda Aljiju iz Udruženja novinara Kosova.

Zulfija Jakupi urednica Radio Kosova redakcije na srpskom jeziku smatra da je položaj medija i novinara na Kosovu ogledalo celokupnog kosovskog drštva, koje kako kaže, nije baš idealno.

"Onoliko koliko imaju slobode građani na Kosovu toliko imaju i novinari. To mislim sa aspekta pristupa recimo pravosuđu. Znači, onoliko koliko su sporne parnice svim građanima toliko su i sporne parnice koje vode novinari zbog napada i pritisaka na njih. Isto to važi i za kolektivne ugovore, za individualne ugovore novinara, za plate novinara“, kazala je Jakupi za Glas Amerike.

U periodu od 1998. do 2005. godine na Kosovu je ubijeno i kidnapovano 15 novinara. Osmorica Albanaca i sedam srpskih novinara od kojih se petorica još uvek vode kao nestali.

XS
SM
MD
LG