Linkovi

Opštine sa srpskom većinom dale rok za formiranje ZSO


Zajednička sednica odbornika 10 opština sa srpskom većinom
Zajednička sednica odbornika 10 opština sa srpskom većinom

Predstavnici 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu odredili su u sredu rok kosovskim institucijama da u naredne tri nedelje počnu sa procesom formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO). U suprotnom oni će to sami uraditi. Odbornici su zbog akcije kosovske policije pre dva dana kada je uhapšen Marko Đurić zatražili i ostavku ministra unutrašnjih poslova i direktora policije.

Zajednička sednica odbornika 10 opština sa srpskom većinom održana je u istoj zgradi u Severnoj Mitrovici gde je pre dva dana kosovska policija prekinula okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i uhapsila Marka Đurića.

Jedan od zaključaka današnje sednice odnosi se i na tu akciju kosovske polciije kada je povređeno tridesetak ljudi među kojima i ministar u Vladi Kosova, Nenad Rikalo.

Zahtevamo da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija 26. marta ove godine u Severnoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije”, rekao je čitajući zaključke sa sednice predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Dejan Gurešić.

Na sednici kojoj je prisustvovalo 120 od 150 odornika iz svih opština sa srpskom većinom na Kosovu jednoglasno je odlučeno da se kosovskim institucijama da rok za početak formiranja Zajednice srpskih opština.

“Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština, Srpske opštine i institucije će same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija. Mi smo spremni da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradanji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđemno sporazumom. Početkom rada na stvaranju ZSO u tom smislu smatramo isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi ne deklarativno i ne uzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje Zajednice srpskih opština. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takođe započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom”, jedan je od zaključaka sednice.

Ministar za infrastrukturu u Vladi Kosova Palj Ljekaj upozorio je da bi članovi Srpske mogli biti uhapšeni ako jednostrano formiraju ZSO. Iz Srpske liste poručuju da se ne plaše.

“Poručujem neka nas hapse, mi smo opredeljeni za mir. Naš stav je dijalog, razgovor I samo mir”, rekao je obraćajući se odbornicima ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ivan Todosijević.

Odbornici opština sa srpskom većinom poručili su i međunarodnim predstavnicima na Kosovu, pre svega kako navode KFOR-a i EULEKS-a da pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. “Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših gađana smatraćemo ih odgovornim”, navodi se u zaključcima.

XS
SM
MD
LG