Linkovi

Ostavke šefa policije i policajke posle smrti Afroamerikanca u Minesoti


Protesti zbog smrti Dontea Rajta u Bruklin Centru, u Minesoti (Foto: AP)

Bela policajka koja je pucala u Afroamerikanca, kojeg je policija zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja u predgrađu Mineapolisa, dala je otkaz u utorak. Ostavku je podneo i šef policije Bruklin Centra, mesta u kojem se dogodio incident.

Gradonačelnik Bruklin Centra Majk Eliot rekao je da je gradsko veće prethodno usvojilo rezoluciju o tome da se otpuste i šef policije Tim Genon i policajka Kim Poter.

"Nadam se da će ovo doneti određeni mir zajednici. Želimo da pošaljemo poruku da ozbiljno shvatamo ovu situaciju", poručio je Eliot.

Ostavke su usledile dva dana nakon smrti 20-godišnjeg Dontea Rajta u mestu Bruklin Centar. Poter, koja je radila u policiji 26 godina, bila je na prinudnom odmoru posle pucnjave u nedelju.

Policija je prvobitno zaustavila Rajta zato što mu je, kako je saopšteno, istekla registracija da bi zatim utvrdila da postoji nalog za njegovo hapšenje.

Šef policije Bruklin Centra saopštio je u ponedeljak da veruje da je Poter, tokom pokušaja hapšenja, a zatim i okršaja sa Rajtom, greškom zgrabila pištolj umesto omamljivača. Na snimku sa policijske kamere može da se čuje kako viče "Omamljivač, omamljivač".

Poter je pucala nakon što je Rajt uspeo da se otrgne od policajaca i vrati u svoj automobil da bi posle nekoliko blokova udario u drugo vozilo.

Aktivisti i pojedini građani ističu da je Rajt bio rasno profilisan, a njegova smrt je dovela do dvodnevnih protesta i sukoba policije i demonstranata.

Pucnjava se dogodila u trenutku kada je situacija u području Mineapolisa već napeta zbog suđenja bivšem policajcu Dereku Šovinu po optužbama za ubistvo Džordža Flojda.

Bivši predsednik Barak Obama u utorak je zatražio "punu i transparetnu istragu" Rajtove smrti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG