Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe otvorio istragu rada policije Mineapolisa


Policija Mineapolisa u sukobu sa demonstrantima posle protesta zbog policijskog ubistva Dontea Rajta u Bruklin centru, 11. aprila 2021.
Policija Mineapolisa u sukobu sa demonstrantima posle protesta zbog policijskog ubistva Dontea Rajta u Bruklin centru, 11. aprila 2021.

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland u sredu je pokrenuo brzu istragu policijske prakse u Mineapolisu, posle presude da je bivši policajac Derek Šovin kriv za ubistvo Džordža Flojda.

Tokom istrage će se ispitati da li u policiji Mineapolisa postoji praksa upotrebe prekomerne sile, i neustavnih i nezakonitih postupaka. Biće obuhvaćena kompletna struktura policije, a istraga bi mogla da dovede do velikih promena u načinu rada policije.

Ispitaće se način na koji policija Mineapolisa koristi silu, uključujući i za vreme protesta, kao i da li je diskriminisala građane, i na koji način postupa prema ljudima sa psihološkim problemima, saopštio je Garland.

Presuda protiv Šovina je prekretnica u bolnoj istoriji rasnih odnosa u Sjedinjenim Državama, i predstavlja ukor za policiju i način na koji tretira crne Amerikance.

Garland je ranije izjavio da će suzbijanje prestupa policije biti jedan od prioriteta njegovog sekretarijata.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je presudu Šovinu "džinovskim korakom" ka pravdi u SAD.

Sekretarijat za pravosuđe je prethodno saopštio da će otvoriti istragu o tome da li su policajci koji su učestvovali u Flojdovom hapšenju prekršili njegova građanska prava.

Sekretarijat je u petak ukinuo politiku koja je uvedena za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa a kojom su ograničeni mehanizmi kojima je raspolagala federalna vlada u pokušaju da nadzire i istražuje prestupe policajaca.

U memorandumu koji je uputio osoblju, Garland je saopštio da će se sekretarijat vratiti tradicionalnoj praksi istrage državnih i lokalnih policija.

XS
SM
MD
LG