Linkovi

Đukanović: Pokušaj oduzimanja Cetinjskog manastira vodi na optuženičku klupu


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: Radiotelevizija Crne Gore)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: Radiotelevizija Crne Gore)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je, povodom Vladinog naloga Upravi za katastar i državnu imovimu da Cetinjski manastir prenese iz vlasništva grada Cetinja u državno, da pokušaj oduzimanja, kako je označio, vrijedne crkvene imovine iz nadležnosti države one koji su to učinili vodi na optuženičku klupu.

Riječ je o pokušaju oduzimanja vrijedne crkvene imovine iz nadležnosti Crne Gore kao države i pokušaju da se na taj način ugrozi i obezliči crnogorski nacionalni i kulturni identitet”, ocijenio je crnogorski predsjednik i dodao da je “upis u katastar nečije imovine isprava i da se to može osporavati pred sudom", rekao je crnogorski predsjednik.

Đukanović je u intervjuu za Radioteleviziju Crne Gore rekao da Vlada daje sebi za pravo da mijenja upis u katasta bez odluke suda.

Riječ je o apsolutnom bezakonju, koji one koji su to učinili vodi na optuženičku klupu”, rekao je crnogorski predsjednik, koji je naveo da se Cetinjski manastir pokušava oduzeti od onoga kojem on neupitno pripada - Prijestonici Cetinju.

Prema njegovoj ocjeni crnogorska vlada to pokušava da ospori - u strahu da će Skupština Prijestonice donijeti odluku da se manastir stavi na korišćenje svim pravoslavnim vjernicima.

Govoreći o događajima na Cetinju, on je ocijenio i da je velikosrpski nacionalizam na ovom pitanju pokušao da uvidi može li proći, kako se izrazio, sa repertoarom pritisaka i nasilja na Crnu Goru.

Ne bi prošao da je pritisak bio samo Srbije ili SPC, problem je što su se Srbija i SPC poslužili Vladom Crne Gore. Vlada Crne Gore je glavni akter koji je, stavljajući na raspolaganje svoj kompletan repertoar - od helikoptera do hemijskih sredstava i žive sile, protiv Prijestonice i njenih građana, i koji se stavio na uslugu ostvarivanju ciljeva velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG