Linkovi

12 miliona dolara odštete za ubistvo Brijane Tejlor


Bilbord posvećen Brijani Tejlor (Foto: AP)
Bilbord posvećen Brijani Tejlor (Foto: AP)

Gradonačelnik Luivila Greg Fišer izjavio je da će grad platiti 12 miliona dolara odštete majci Brijane Tejlor i za reformu policije, kao deo sudske nagodbe, mesecima nakon što je nju ubila policija, a njeno ime postalo jedno od glavnih u borbi za rasnu ravnopravnost.

Zbog smrti Brijane Tejlor počeli su protesti u Luivilu i pozivi da policajci širom zemlje budu krivično gonjeni. Državni tužilac Danijel Kameron istražuje šta je policija učinila tokom fatalne pucnjave 13. marta.

Tužbu je u aprilu podnela Brijanina majka, Tamika Palmer, koja je optužila da je policija imala krive informacije kada je uz nalog da ne mora da kuca na vrata, ušla u dom dvadesetšestogodišnjakinje.

Policija je Brijanu Tejlor i njenog dečka digla iz kreveta, a momak Kenet Voker pucao je jednom u policiju, jer je mislio da su provalnici. Istražitelji kažu da je policija uzvratila paljbu i pucala u Tejlor nekoliko puta. Nikakva droga nije nađena u njenom domu.

Palmer kaže da pokušava da bude strpljiva u vezi sa Kameronovom istragom i da čeka i dalje, šest meseci posle smrti svoje ćerke.

Za to vreme, ime njene ćerke, sa Džordžom Flojdom i drugima, postalo je simbol protesta za rasnu jednakost i reformu policije. Slavne ličnosti poput Lebrona Džejmsa i Opre Vinfi traže da policajci odgovorni za njenu smrt, budu osuđeni.

U tužbi Palmerove se navodi da su trojica policajaca na slepo pucali u Brijaninom stanu usred noći u pretresu i pogodili je nekoliko puta. Jedan od policajaca Džonatan Matingli ušao je u stan, nakon što su vrata provaljena i Voker mu je pucao u nogu.

Nalog je bio jedan od pet koji je izdat u opsežnoj istrazi o trgovini drogom, u kojoj je osumnjičeni bio bivši Breonin dečko. Taj čovek, Džamarkus Glover uhapšen je na drugoj lokaciji isto veče, 16 kilometara od Brijaninog stana.

Najveća odšteta koju je do sada isplatio grad Luivil je osam i po miliona dolara 2012. godine, čoveku koji je bio devet godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio, prema navodima medija.

XS
SM
MD
LG