Linkovi

Milijarder Majkl Blumberg i zvanično u predsedničkoj trci


Bivši gradonačelnik Njujorka Makl Blumberg podneo je dokumenta da bi se našao na glasačkim listićima na primarnim predsedničkim izborima u Arkanzasu, 12. novembra 2019.
Bivši gradonačelnik Njujorka Makl Blumberg podneo je dokumenta da bi se našao na glasačkim listićima na primarnim predsedničkim izborima u Arkanzasu, 12. novembra 2019.

Majk Blumberg, milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka, zvanično je ušao u demokratsku predsedničku trku. Tako se u već brojnu grupu pretendenata na predsedničku nominaciju uključio još jedan umereni kandidat.

77-godišnji Blumberg u martu je rekao da se neće kandidovati za Belu kuću 2020, ali je promenio mišljenje. Kandidaturu je saopštio na vebsajtu svoje kampanje

"Kandidujem se za predsednika da bih porazio Donalda Trampa i obnovio Ameriku. Ne možemo da dozvolimo još četiri godine nepromišljenih i neetičkih poteza predsednika Trampa", saopštio je.

Blumbergovi saradnici kažu da neće prihvatati političke donacije, a u slučaju da pobedi - neće primati platu u Beloj kući.

Blumbergova kandidatura, kasno u trci, je novi izazov za sadašnje favorite za demokratsku nominaciju - centristu, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i Pita Butidžidža, gradonačelnika Saut Benda u Indijani, kao i istaknute liberale, senatore Elizabet Voren i Bernija Sandersa.

Blumberg je kritkovao Voren, koja je protivnica Vol Strita i planira da oporezuje najbogatije Amerikance da bi finansirala različite programe od univerzalne zdravstvene zaštite do besplatne školarine na državnim koledžima. Takmičiće se sa Bajdenom i Butidižidžem da postane umerena alternativa liberalnim agendama Voren i Sandersa.

Prema podacima magazina Forbs, Majkl Blumberg je osmi najbogatiji Amerikanaca a imovina mu se procenjuje na 53,4 milijarde dolara. Ima prednost što će moći da sam finansira kampanju i potroši milione dolara na reklame i angažovanje osoblja za svoj izborni štab.

Blumberg je u četvrtak podneo potrebnu dokumentaciju za kandidaturu Federalnoj izbornoj komisiji.

XS
SM
MD
LG