Linkovi

Demokrate proglasile pobedu u trci za guvernera Kentakija, osvojile Virdžiniju


Državni tužilac Kentakija Endi Bešir reaguje na izborne rezultate tokom skupa u Luivilu (Foto: Reuters/Harrison McClary)

Američke demokrate proglasile su u utorak pobedu nad republikanskim guvernerom, koga je podržao predsednik Donald Tramp i preuzele kontrolu kad državnim zakonodavnim telom u Virdžiniji, gde je negativno raspoloženje prema Trampu ostalo snažna potencijalna snaga u predgrađima gradova.

Ishodi izbora u utorak u četiri države, uključujući Misisipi i Nju Džerzi, mogli bi da budu pokazatelj kako bi mogli da se odvijaju predsednički izbori naredne godine, kada će Tramp pokušati da osvoji svoj drugi četvorogodišnji mandat.

U Kentakiju, državni tužilac Endi Bešir, čiji je otac Stiv bio poslednji demokratski guverner te države, ostvario je tesnu pobedu nad guvernerom Matom Bevinom, iprkos predizbornom skupu koji je predvodio Tramp.

Tokom govora u Leksingtonu u ponedeljak uveče, Tramp - koji je pobedio u Kentakiju sa 30 procenata razlike 2016. godine - rekao je glasačima da treba da ponovo izaberu Bevina, ili da bi analitičari mogli da da kažu da je predsednik "pretrpeo najveći poraz u istoriji na svetu".

Ove reči odražavaju koliko je 52-godišnji Bevin pokušao da podigne kampanju na nivo nacionalnog pitanja, naglašavajući svoju podršku Trampu usred istrage o opozivu republikanskog predsednika, koju vode demokrate u Kongresu.

Iako je rezultat značajan neuspeh za Trampa, koji je i dalje relativno popularan u Kentakiju, ishod možda više ima veze sa padom podrške Bevinu u državi. Ankete su pokazale da bi Bevin mogao biti najmanje poplarni guverner u bilo kojoj američkoj saveznoj državi, pošto je vodio bitke protiv sindikata i nastavnika.

Pobeda Bešira takođe bi mogla da ohrabri demokrate, koje se nadaju da imaju šanse da pobede lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela, koji će biti na glasačkom listiću u toj državi naredne godine.

Na skupu u utorak uveče, Bevin je odbio da prizna poraz navodeći neodređene "neregularnosti", čak i nakon što je Bešir pozvao guvernera da poštuje rezultat.

Menadžer Trampove kampanje 2020. Bred Parskejl rekao je da je predsednik "prevukao guvernera Meta Bevina preko linije cilja", dok je pomogao republikancima da pobede u nekoliko drugih trka širom države.

U međuvremenu, demokrate su preuzele oba doma zakonodavne vlasti u Virdžiniji, gde su do sada tesnu većinu imali republikanci, što će toj stranci dati potpunu kontrolu vlasti u državi, prvi put u poslednjih četvrt veka.

Tramp je izbegavao Virdžiniju, gde su demokrate uspele da pridobiju podršku u predgrađima, u distriktima koji su bili neodlučni na prošlogodišnjim izborima za Kongres, kao što su učinili i u državama širom SAD. Izbori u utorak, na kojima su demokrate pobedile u nekoliko oblasti u severnoj Virdžiniji, navode na zaključak da je trend nastavljen.

U Misisipiju, gde republikanski guverner Fil Brajan nije mogao da se ponovo kandiduje zbog ograničenog broja mandata na funkciji, njegov republikanski zamenik Tat Rivs pobedio je državnog tužioca Džima Huda, umerenog demokratu, koji favorizuje pravo na oružje i koji se protivi pravu na abortus.

Poput Bevina, Rivs je vodio kampanju kao odan pristalica Trampa u državi u kojoj je Tramp lagodno pobedio 2016. Predsednik je održao miting u državi prošle nedelje, zajedno sa Rivsom.

U Nju Džerziju, očekuje se da će demokrate zadržati većinu u generalnoj skupštini, donjem domu parlamenta te države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG