Linkovi

Mekdonalds napušta Rusiju posle 30 godina


ARHIVA - Mekdonalds restoran u Sankt Peterburgu, 8. marta 2022. (Foto: Reuters/Anton Vaganov)

Više od tri decenijie pošto je posao prvi američki lanac brze hrane koji se otvorio u Sovjetskom Savezu, Mekdonalds je u ponedeljak započeo proces prodaje u Rusiji, što je još jedan simbol sve veće izolacije Rusije zbog rata u Ukrajini.

Kompanija, koja ima 850 restorana u Rusiji i zapošljava 62.000 ljudi, saopštila je da nastavak poslovanja u Rusiji "više nije održiv, niti u skladu sa vrednostima Mekdonaldsa". Mekdonalds je početkom marta objavio da privremeno zatvara restorane u Rusiji, ali da će nastaviti da plaća svoje zaposlene. Kompanija je dodala da traži ruskog kupca koji bi angažovao njene radnike, te da će oni biti plaćeni dok se ne sklopi ugovor o prodaji.

Direktor Mekdonaldsa Kris Kempšinski izjavio je da je odluka o napuštanju Rusije bila teška zbog "predanosti i lojalnosti Mekdonaldsovih radnika i stotina ruskih snabdevača".

"Neki bi rekli da je pružanje pristupa hrani i nastavak zapošljavanja desetina hiljada običnih građana sigurno ispravna odluka", naveo je Kempšinski u pismu zaposlenima. "Ali nemoguće je ignorisati humanitarnu krizu koju je izazvao rat u Ukrajini".

Iako je velika većina restorana u Rusiji zatvorena, nekoliko franšiza ostalo je otvoreno i ostvarilo ogroman profit. Tokom vikenda, dugo redovi su viđeni ispred jednog od retkih preostalih otvorenih restorana u Moskvi, na Lenjigradskoj stanici.

Dok pokušava da proda svoje restorane, Mekdonalds je rekao da će početi da uklanja zlatne lukove i druge simbole znaka kompanije. Kompanija će zadržati svoj zaštitni znak u Rusiji.

Prvi Mekdonaldsov restoran u Rusiji otvoren je u centru Moskve pre više od tri decenije, ubrzo posle pada Berlinskog zida. Bio je to snažan simbol topljenja tenzija iz hladnog rata između SAD i SSSR-a, koji se raspao 1991. Sada je odlazak kompanije simbol nove ere, kažu analitičari.

"Odlazak Mekdonaldsa predstavlja novu izolaciju Rusije, koja će morati da u samoj zemlji traži investicije i razvoj potrošačkih brendova", kaže Nil Sonders, direktor kompanije za korporativnu analitiku "Global dejta" (Global Data).

On je dodao da je Mekdonalds vlasnik većine svojih restorana u Rusiji, ali da zato što neće prodati i licencu brenda, prodajna cena verovatno neće biti blizu vrednosti kompanije pre invazije. Rusija i Ukrajina zajedno činili su oko 9 procenata Mekdonaldsovog profita pre rata, ističe Sonders.

ARHIVA - Stotine građana Sovjetskog Saveza ispred prvog Mekdonaldsovog restorana u Moskvi, 31. januara 1990. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Stotine građana Sovjetskog Saveza ispred prvog Mekdonaldsovog restorana u Moskvi, 31. januara 1990. (Foto: Reuters)

Mekdonaldsovi restorani u Ukrajini su zatvoreni, ali je kompanija najavila da će nastaviti da plaća punu platu svojim zaposlenima.

Mekdonalds ima više od 39.000 restorana u više od stotinu zemalja. Većina je u vlasništvu franšiza - Mekdonalds je vlasnik i vodi samo 5 odsto restorana pod svojim imenom.

XS
SM
MD
LG