Linkovi

Mekdonalds i Starbaks zatvaraju objekte, Koka-kola obustavlja poslovanje u Rusiji


ARHIVA - Mekdonalds u Sankt Peterburgu
ARHIVA - Mekdonalds u Sankt Peterburgu

Mekdonalds je saopštio da privremeno zatvara svih 850 svojih objekata u Rusiji. Gigant brze hrane saopštio je i da će nastaviti da plaća 62.000 zaposlenih u toj zemlji, baš kao što nastavlja da plaća zaposlene u Ukrajini, gde je ranije Mekdonalds privremeno zatvorio 108 lokacija.

U otvorenom pismu zaposlenika, izvršni direktor Kris Kempčinski naveo je da je trenutno zatvaranje restorana pravi potez i dodoao da je nemoguće oceniti kada će kompanija moći ponovo da ih otvori.

Lanac kafića Starbaks takođe je saopštio da će obustaviti svu poslovnu aktivnost u Rusiji, uključujući i isporuku svojih proizvoda i ogranke koji rade pod licencom. Kompanija Koka-kola takođe je saopštila da će obustaviti poslovanje u Rusiji, dok je Pepsi naveo da će povući reklame iz te zemlje i zaustaviti prodaju svojih pića.

Japanska kompanija Uniklo neće zatvoriti svoje prodavnice u Rusiji, čime se pridružuje maloj grupi međunarodnih firmi koje su rešile da ostanu u toj zemlji, iako su desetine velikih svetskih brendova privremeno obustavile operacije ili napustile Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Portparol Unikla je izjavio za Rojters da kompanija nije videla neki veći uticaj na svoj lanac snabdevanja ili logistiku rada u Rusiji, gde Uniklo ima 49 prodavnica.

"Odeća je jedna životna potreba. Građani Rusije imaju isto pravo na život kao i mi", izjavio je Tadaši Janai, direktor kompanije "Fast ritejling" koja je vlasnik Unikla, dodajući da svaka zemlja sveta treba da se protivi ratu.

Nasuprot tome, kompanija "Levi Straus" suspendovala je svoje operacije u Rusiji, uključujući i sve nove investicije.

Politički pritisak na kompanije da prekinu da posluju u Rusiji raste, dok njihove poslovne operacije već komplikuju brojne sankcije koje pogađaju sve - od globalnog sistema plaćanja do niza visokotehnoloških proizvoda.

Kompanija Boing je saopštila da zaustavlja kupinu titanijuma iz Rusije budući da ima dovoljno zaliha za proizvodnju aviona, dok evropski rival Erbas navodi da nabavlja titanijum iz Rusije i drugih zemalja, u skladu sa sankcijama.

XS
SM
MD
LG