Linkovi

Masterkard, Viza i Amerikan ekspres obustavili poslovanje u Rusiji


Masterkard i Viza platne kartice (Foto: AP/Martin Meissner)
Masterkard i Viza platne kartice (Foto: AP/Martin Meissner)

Kompanije Masterkard (Mastercard) i Viza (Visa), čija su delatnost izdavanje debitnih u kreditnih kartica, obustavile su poslovanje Rusiji – što se, kako izveštava agencija Asošijeted pres, smatra poslednjim udarom na ruski finansijski sistem nakon invazije na Ukrajinu.

Sberbanka: Odluka Masterkarda i Vize ne odnosi se na kartice izdate u Rusiji

Ruska Sberbanka, jedna od najvećih tamošnjih finansijskih institucija, saopštila je da obustavljanje rada kompanija Masterkard i Viza neće uticati na kartice izdate u toj zemlji, izvestila je ruska državna agencija TASS, preneo je Rojters.

"Te odluke neće imati uticaja na Viza i Masterkard kartice izdate u zemlji", prenela je ruska agencija saopštenje banke.

Masterkard je saopštio da kartice te kompanije koje izdaju ruske banke njena mreža više neće podržavati. Zbog toga neće biti moguća njihova upotreba za plaćanje ili na bankomatima.

Odluku ne shvatamo olako“, navodi se u saopštenju Masterkarda i dodaje da je odluka doneta nakon konsultovanja sa kupcima, partnerima i vladama.

Viza je saopštila da sa klijentima i partnerima u Rusiji radi na obustavljanju svih transakcija.

Primorani smo da delujemo, nakon ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu, i neprihvatljivih događaja kojima smo bili svedoci“, naveo je zvaničnik te kompanije Al Keli u saopštenju.

Rat i stalna pretnja miru i stabilnosti zahtevaju odgovor u skladu sa našim vrednostima“, rekao je Keli.

Amerikan ekspres takođe je saopštio da obustavlja sve operacije u Rusiji i Belorusiji.

"U svetlu tekućeg, neopravdanog napada Rusije na ukrajinski narod, Amerikan ekspres obustavlja sve operacije u Rusiji. Takođe prekidamo sve poslovne operacije u Belorusiji", navodi se u saopštenju iz te kompanije.

Brojne kompanije širom sveta preduzele su mere kako bi pojačale finansijski pritisak na Rusiju i zbog napada na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG