Linkovi

Kako pandemija i rat utiču na globalizaciju?


Radnik u fabrici LMS u Laredu, Teksasu

PARIZ - Globalizacija je danas na ispitu kao nikada ranije, zbog pandemije kovida i rata u Ukrajini.

Pandemija je već postavila pitanja o globalnom ekonomskom modelu koji podrazumeva da nema trgovinskih granica, ali čini da države budu veoma zavisne jedne od drugih jer imaju proizvodne pogone u različitim zemljama.

Kompanije se već duže vreme bore sa rupama u lancu snabdevanja, a rat u Ukrajini će uzrokovati dalje poremećaje u snabdevanju- od energenata do sirovina.

Lari Fink, predsednik finasijske kuće Blek rok smatra da će "ruska invazija Ukrajine okončati globalizaciju kakva postoji u proteklih 30 godina".

Dženet Jelen, sekretarka za finansije SAD, nije saglasna sa tom ocenom.

"Veoma smo uključeni u globalnu ekonomiju. Očekujem da tako i ostane, to je nešto od čega SAD i mnoge zemlje širom sveta imaju koristi", rekla je za CNBC.

Nestašica hiruških maski 2020. postala je simbol zavisnosti sveta od Kine i njenih fabrika.

Rat u Ukrajini pojačava strahove od globalne nestašice hrane, jer su Rusija u Ukrajina jedne od najvećih svetskih izvoznika žitarica. Istovremeno, sukob je ogolio zavisnost Nemačke od ruskog gasa.

"Mnoge slabosti su izašle na videlo i pokazuju ograničenja globalnog lanca snabdevanja sa različtih lokacija", kaže bivši direktor Svetske trgovinske organizacije Paskal Lami.

Globalne trgovinske tenzije su naterale EU da traga za "strateškom autonomijom" u kritičnim sektorima.

Proizvodnja mikročipova, koji su važni za različite industrije - od automobila do video igara - sada je prioritet za SAD i Evropu.

"Pandemija nije donela radikalnu promenu u smislu da kompanije zatvaraju pogone u inostranstvu i vraćaju ih kući. Ali, rat će uticati na to kako kompanije lociraju karike u lancu snabdevanja", smatra Fedri Devil, profesor na Institutu Gent za međunarodne i evropske studije.

Sada je cilj da se ekonomska zavisnost usmeri ka saveznicima, a najnoviji primer za to je odluka da EU kupuje više gasa od Amerike.

Globalizacija je već bila u krizi kada je bivši američki predsednik Donald Tramp uveo carine na kinesku robu 2018, na šta je Peking uzvratio. Džo Bajden ističe potrebu da se "kupuju američki proizvodi" kako bi se obezbedio novac za investicioni plan i "ponovnu izgradnju Amerike".

SAD su upozorile da će Kina snositi posledice ako bude podržala Rusiju u ratu sa Ukrajinom.

Rat u Ukrajini je prilika za Kinu da smanji zavisnost od američkog dolara. Vol strit džurnal objavio je da Peking pregovara sa Saudijskom Arabijom da naftu počinje da plaća u juanima, umesto u dolarima.

XS
SM
MD
LG