Linkovi

Međunarodni posmatrači pratiće proces protiv uzbunjivača Obradovića


Arhiva - Protest "1 od 5 miliona" posvećen podršci uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću, na Pozorišnom trgu u Novom Sadu, 1. novembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VoA).

Proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića pratiće međunarodni posmatrači koji će vršiti monitoring, kako bi mu se obebedilo fer suđenje, saopštili su Koalicija jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača i Evropski centar za prava uzbunjivača.

Razlog zbog kog je prisustvo posmarača neophodno, smatraju, je postojanje ozbiljne zabrinutosti za nezavisnost i integritet srpskog krivično-pravnog sistema.

Međunarodni pravni stručnjaci, koji imaju iskustvo u evropskoj i međunarodnoj praksi vladavine prava, pozvani su u Beograd kako bi osigurali usklađenost procesa krivičnog gonjenja i suđenja sa svim evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i listu nužnih elemenata koje je potrebno ispuniti da bi se jednoj zemlji priznalo da primenjuje vladavinu prava, koju je 2016. godine usvojila Venecijanska komisija, kaže se u saopštenju koje je preneo FoNet.

Posmatrači će nagledati sve istražne, tužilačke i sudske radnje i odluke, uključujući i prisustvo u sudnici tokom bilo kog sudskog postupka, kako bi osigurali da Obradović dobije fer, transparentan i pravovremen postupak sprovođenja pravde.

U saopštenju se kaže da uprkos dugogodišnjim dobro finansiranim naporima da se poboljšaju nezavisnost i integritet srpskog pravosudnog sistema, on i dalje podleže političkim manipulacijama i zloupotrebama.

Tužilaštvo tereti Obradovića za odavanje poslovnih tajni, što je kažnjivo sa do deset godina zatvora. Nakon što je prvobitno zatvoren, Obradović je posle građanskih protesta i pažnje međunarodnih medija najpre prebačen u kućni pritvor, a onda pušten da se brani sa slobode.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG