Linkovi

Marković: Crna Gora bi trebalo da premaši zascrtani rast od tri odsto


Premijer Crne Gore Duško Marković na skupu "Otvoreno sa premijerom" u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori (Foto: Gov.me/S. Matić)
Premijer Crne Gore Duško Marković na skupu "Otvoreno sa premijerom" u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori (Foto: Gov.me/S. Matić)

Crna Gora je u prvom kvartalu ostvarila bolju naplatu budžetskih i prihoda od akciza u odnosu na isti period prošle godine, zbog čega bi trebalo da premaši zacrtani rast privrede od tri odsto, saopštio je premijer Duško Marković na događaju, koji je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori, pod nazivom "Otvoreno sa premijerom".

Premijer Duško Marković je u Američkoj privrednoj komori kazao da su budžetski i prihodi od akciza, u prvom tromjesečju ove godine veći deset odsto u odnosu na ist period u 2017.

On je rekao da je borba protiv sive ekonomije ključni zadatak Vlade i jedan od najvećih izazova.

"Uspjeh ekonomske politike, koji je Vlada ostvarila prošle godine, nastavlja se i u ovoj. Imamo rast industrijske proizvodnje u prva tri mjeseca 39 odsto, prehrambene 17 odsto, turizma 30 odsto, a rast je evidentiran i u šumarstvu i drvopreradi“, rekao je Marković.

On je saopštio da vjeruje da će Vlada prebaciti projekcije o rastu ekonomije iznad tri odsto u ovoj godini. Premijer je kazao da je Vlada početkom decembra 2016. godine bila u dramatičnoj poziciji kada su u pitanju javne finansije i da je tada donijela plan fiskalne konsolidacije.

"Cijela prošla godina je pokazala da smo zaista odabrali dobre mjere i da je rezultat evidentan. Povećali smo našu konkurentnost, podstakli investicije i pokrenuli rast u ključnim sektorima“, naveo je Marković.

Marković: Crna Gora bi trebalo da premaši zascrtani rast od tri odsto
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Kada su u pitanju javne nabavke, on je rekao da ta oblast Vladi „predstavlja veliku glavobolju“, zbog čega se krenulo u hitne izmjene zakona o javnim nabavkama“, jer postojeći sadržava koruptivne elemente.

Marković je, komentarišući članstvo predstavnika "AmCham" u Vladinom Savjetu za konkurentnost, rekao da kompanije ne bi samo trebalo ulogu u tom tijelu da posmatraju kroz prisustvo sjednicama.

"Pozivam vas da idete sa konkternim inicijativama. Dajte nam inicijative, pritiskajte nas i ukazujte nam na nedostatke naših regulatornih reformi, kako bi se situacija popravljala“, poručio je Marković.

Otpravnica poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Kuo, kazala je da su SAD i Crna Gora saveznici.

"AmCham je uspio da postane snažno i kredibilno poslovno udruženje koje može olakšati pozitivne promjene i poboljšati investicionu klimu u Crnoj Gori“, kazala je Kuo i poručila da je ubijeđena da će AmCham nastaviti da bude važan i snažan predstavnik biznis zajednice, a da „Crna Gora može unaprijediti povjerenje investitora eliminišući birokratske prepreke i unaprijeđujući proces, koji će promovisati povjerenje investitora“.

XS
SM
MD
LG