Linkovi

Tusk: Napredak Crne Gore dobar primjer za države regiona


Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk na sastanku sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem (gov.me)

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, koji je danas doputovao u Podgoricu u okviru višednevne posjete zemljama regiona, pohvalio je napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija i rekao da je njen pozitivan primjer pokazuje da su mogući pomaci u složenoj situaciji i u komplikovanom regionu, saopštila je Vlada Crne Gore.

Prema tom saopštenju,Marković i Tusk su, tokom današnjeg sastanka u glavnom crnogorskom gradu, “konstatovali da Crna Gora napreduje u procesu evropske integracije, da uspješno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa i da time predstavlja dobar primjer za države Zapadnog Balkana”.

„Crna Gora je pod Vašim vođstvom u integracionom procesu država koja prednjači. Nema sumnje da ste u dobroj pregovaračkoj formi i da predstavljate pozitivan primjer”, rekao je Tusk, prenosi Služba za informisanje Vlade. “Vaš rad i Vaši uspjesi nijesu važni samo za Crnu Goru već i za Evropsku uniju jer se time pokazuje da su u složenoj situaciji i u komplikovanom regionu napredovanje i pozitivni pomaci mogući”.

Premijer Marković je predsjedniku Evropskog savjeta rekao da je “Crna Gora svjesna izazova i onih segmenata evropske integracije na kojima je neophodno još napornije i efikasnije raditi”, ali i pohvalio Izvještaj Evropske komisije kao “koristan dokument za dalje unapređenje i ubrzanje našeg pregovaračkog procesa”, piše u saopštenju.

„Nemamo ni jedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritikujemo pristup Evropske unije. Naprotiv“, – rekao je predsjednik Vlade, ističući da, u susret predstojećem Samitu u Sofiji, odlučnost Evropske unije da se bavi Zapadnim Balkanom Crna Gora vidi kao veliku priliku za cio region.

„Nakon petnaest godina ponovo ćemo biti sa evropskim liderima. Agenda Samita postavljena je realno i objektivno. Region mora iskoristiti ovu šansu“, rekao je premijer Marković i ponovio da je na Zapadnom Balkanu, zahvaljujući čestim sastancima lidera, podignut nivo povjerenja i razumijevanja i da su približeni stavovi o prioritetima koji se prije svega tiču razvoja infrastrkuture.

Marković je na današnjem sastanku sa Tuskom posebno zahvalio predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsjednici i visokoj predstavnici za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini i komesaru za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu, na njihovoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Vlade.

XS
SM
MD
LG