Linkovi

Crna Gora uvodi titulu počasnog predsjednika


Montenegro Presidential Election

Crnogorska vlada usvojila je na današnjoj sjednici predlog Zakona o predsjedniku Crne Gore, kojim je, pored ostalog, definisano uvođenje titule počasnog predsjednika, kao i formiranje Generalnog sekretarijata predsjednika sa većim brojem zaposlenih, saopštili su zvaničnici.

Prema tom predlogu zakona, titula počasnog predsjednika namijenjena je šefovima države kojima je prestao mandat na toj funkciji, rekla je ministarka uprave Suzana Pribilović novinarima nakon sjednice vlade.

„Imajući u vidu ostvareni puni međunarodni subjektivitet od obnavljanja državnosti 2006. godine, poštovanje i vrednovanje države i njenih institucija ukazala se potreba normativnog uređenja pitanja koje se odnose na uslove za obavljanje funkcije Predsjednika Crne Gore, kao i prava predsjednika po prestanku funkcije u skladu sa pozitivnim uporednim praksama”, rekla je crnogorska ministarka.

Novim zakonom, titulu počasnog predsjednika imaće dosadašnji trostruki uzastopni predsjednik, Filip Vujanović, koji će po tom osnovu imati zaradu u visini 70 odsto njegove predsjedničke plate I primaće je do penzije ili zasnovanja novog radnog odnosa.

Pribilović je navela da su zakonom predviđena i određena prava koja predsjednik dobija po prestanku funkcije, kao što je sticanje počasnog naziv “Bivši predsjednik Crne Gore” i pravo da prisustvuje državnim svečanostima.

„Dok bude obavljao neku drugu funkciju, to pravo ne ostvaruje, ali ga nakon prestanka te funkcije može ponovo ostvariti“, objasnila je Pribilović, koja je navela da sepo prvi put se zakonom uređuje institucija Predsjednika Crne Gore, utvrđuju njegova prava za vrijeme obavljanja funkcije, uređuje način obezbjeđivanja materijalnih i drugih uslova za obavljanje funkcije kao i organizacije i rad službe koja pruža stručnu i tehničku pomoć u radu predsjednika.

Ona je navela da će Posebnim aktom o sistematizaciji biti utvrđen broj novih radnih mjesta za potrebe Generalnog sekretarijata Predsjednika.

Analitičar Sergej Sekulović smatra da predlog Zakona o predsjedniku “olakšava poziciju budućeg predsjednika i štiti autoritet institucije šefa države, omogućavajući mu da ima jaku i funkcionalnu službu”.

“Međutim, osnovno pitanje je zašto se predlaže samo Zakon o predsjedniku, iako je potrebno uraditi i Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini”, rekao je Sekulović Glasu Amerike, ocjenjujući da je “neophodno pravno zaokružiti sve tri institucije”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG