Linkovi

Reporteri bez granica: Srbija pala na lestvici slobode medija


Novi izveštaj organizacije Reporteri bez granica pokazuje da je Srbija jedina u regionu pala na lestvici slobode medija i sada je na 76. mestu od 180 zemalja. Ispred Srbije su BiH na 62. mestu, Hrvatska je 69., Albanija 75., a iza su Kosovo na 78. mestu, Crna Gora na 103., I Makedonija na 109. poziciji.

Srbija je, navodi su u izveštaju, za vreme vladavine Aleksandra Vučića postala mesto na kojem je nebezbedno biti novinar zbog brojnih napada na predstavnike medija koji nisu istraženi ili nisu kažnjeni i kampanje koju prorežimski mediji vode protiv istraživačkih novinara.

Srbija želi da se pridruži EU, ali ne ispunjava evropske standarde slobode medija. Priče istraživačkih novinara o kriminalu i korupciji objavljuju se na sajtovima čiji je domet ograničen, a zabrinjava i sprega političara i medija, visoka koncentracija vlasništva i manjak medijskog pluralizma.

O Srbiji govori i izveštaj organizacije Freedom House o medijima u kojem se konstatuje da je dnevni list Danas izgubio oglašivače pošto nije podržao predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića, dok se vladajuća partija reklamirala na naslovnim stranama prorežimskih novina.

Kada je reč o Crnoj Gori, Reporteri bez granica konstatuju da vlast utiče na uređivačku politiku javnog servisa RTCG i da je na najviše pozicije postavila ljude koji podržavaju DPS.

Napadi na novinare u 2017. nisu kažnjavani, pa se kao veliki izazovi navode bezbednost i autocenzura. Problem su i česte tužbe protiv nezavisnih novinara i medija.

Crnogorski mediji se bore sa finansijskim poteškoćama, a Reporteri bez granica u izveštaju konstatuju da državne agencije podržavaju prorežimske medije preko reklama.

XS
SM
MD
LG