Linkovi

Policija u Ohaju ubila 16-godišnju crnkinju zbog pretnje nožem


Tetka ubijene devojčice, Hejzel Brajant, na mestu incidenta
Tetka ubijene devojčice, Hejzel Brajant, na mestu incidenta

Policija u Kolumbusu, Ohaju ubila je 16-godišnju Afroamerikanku Makaju Brajant koja je pretila kuhinjskim nožem dvema osobama, saopštili su zvaničnici.

Incident se dogodio istog dana kada je u Mineapolisu bivši policajac Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda.

Policija u Kolumbusu je nekoliko sati posle pucnjave objavila snimak. Šef policije Majkl Vuds je rekao da su policajci došli na poziv zbog pretnje nožem.

Kada su stigli na lice mesta, zatekli su haotičnu scenu: ljude okupljene na ulici i tinejdžerku koja je uperila nož ka dve žene od kojih je jedna pala na zemlju. Usporeni snimak je pokazao da je Makaja Brajant krenula da ubode drugu ženu i tada je policajac pucao u nju.

Brajant se momentalno srušila na zemlju.

Policajac koji je pucao nije identifikovan, ali se na snimku naslućuje da je belac. Šef policije je rekao da će biti sklonjen sa dužnosti dok traje istraga.

Majkl Vuds je rekao da je snimak objavljen zbog "transparentnosti", a da Istražni biro Ohaja (BCI) pokreće istragu o slučaju.

Na mestu incidenta su se okupili građani da protestuju, a prema medijskim navodima, demonstacije su bile mirne.

Direktor gradske uprave za javnu bezbednost Ned Petus pozvao je na mir dok se istraga ne završi i ne utvrde sve činjenice.

"Ne možemo tražiti brze odgovore na uštrb tačnosti. BCI će sprovesti nezavisnu istragu koja će biti javna. Ako je policajac prekršio zakon, odgovaraće za to".

Gradonačelnik Kolumusa Endrju Ginter kazao je da, na prvi pogled, deluje da je policajac pucao kako bi zaštitio drugu mladu osobu.

"Ali, jedna devojčica se večeras neće vratiti kući. Molite se za mir. Molićemo se za ovu porodicu, ovaj grad, naše komšije".

XS
SM
MD
LG