Linkovi

Tužilac u Severnoj Karolini: Policijsko ubistvo Endrua Brauna - opravdano


Prijatelj Endrua Brauna naslikao je mural sa njegovim likom na Braunovoj kući u Elizabet Sitiju u Severnoj Karolini, 1. maja 2021.
Prijatelj Endrua Brauna naslikao je mural sa njegovim likom na Braunovoj kući u Elizabet Sitiju u Severnoj Karolini, 1. maja 2021.

Tužilac iz Severne Karoline izjavio je da neće podizati optužnicu protiv trojice policajaca zbog ubistva crnca Endrua Brauna, koga su upucali ispred njegove kuće prošlog meseca, navodeći da je ubistvo bilo opravdano jer im je Braun ugrozio živote tako što je svojim vozilom krenuo prema njima.

Tužilac okruga Paskotenk, Endru Vombl, rekao je da je okončao svoju istragu i da nije ustanovio da su zamenici šerifa počinili krivično delo, uprkos apelima Braunova porodice, koja je njegovu smrt nazvala "pogubljenjem."

42-godišnji Braun je upucan dok se opirao hapšenju i krenuo automobilom ka policajcima kojio su pokušali da ga uhapse ispred njegove kuće. Incident se dogodio 21. aprila u Elizabet Sitiju, gradiću na reci Paskotenk, gde crnci čine nešto više od polovine od ukupno 18.000 stanovnika.

"Smrt gospodina Brauna je bila opravdana", rekao je Vombl novinarima na konferenciji na kojoj je, takođe, prikazao video snimak sa kamera koje su na telu nosili zamenici šerifa, kada su pokušali da uhapse Endrua Brauna pod sumnjom da je prodavao drogu.

Demonstranti u Elizabet sitiju posle smrti Endrua Brauna džuniora
Demonstranti u Elizabet sitiju posle smrti Endrua Brauna džuniora

Ubistvo je privuklo pažnju cele zemlje, a dogodilo se dan pošto je bivši pripadnik policije Mineapolisa, Derek Šovin, osuđen za ubistvo Džordža Flojda na suđenju koje je imalo veliki publicitet.

Pozivajući se na predsedan Vrhovnog suda koji se odnosio na pitanje kada je primena smrtonosne sile opravdana, Vombl je izjavio da je video snimak pokazao da su se zamenici šerifa ponašali kako bi se ponašao "svaki razumni policajac" kada "nasilni prestupnik upotrebi smrtonosno oružje da mu ugrozi život" i opisao kako je Braun vozio automobil ka policajcima "na opasan način". Protiv policajaca neće biti podignuta optužnica, rekao je.

"Ustav ne zahteva od policajaca da se kockaju svojim životom kada im preti ozbiljna opasnost", rekao je Vombl. "Nisu imali mogućnost da ga samo puste da ode."

Vombl je izjavio da su policajci to jutro došli do Braunove kuće i zatekli ga kako sedi u automobilu i razgovara telefonom. Pozvali su ga da digne ruke u vazduh i pokušali da otvore vrata automobila. ​

Tužilac je pustio odlomke video snimaka sa kamera na telu policajaca, na kojima se vidi kako je Braun krenuo kolima u rikverc i povukao jednog od policajaca na haubu. Nastavio je da vozi unazad do kuće, a onda krenuo napred prema policajcima, koji su ga više puta upozorili da stane. Međutim, on je ignorisao njihove komande i vozio ka istom policajcu koga je pokret vozila bacio na haubu. Policija je počela da puca na automobil, jedan metak je probio šoferšajbnu a još pet pogodilo prtljažnik i zadnji prozor, rekao je Vombl.

Braun je zadobio dve rane od metka - u rame, i smrtonosni pogodak u potiljak.

"Postupci gospodina Brauna su naveli troje zamenika šerifa da s razlogom veruju da je bilo neophodno da primene smrtonosnu silu da bi zaštitili sebe i druge", rekao je reporterima Vombl.

On je dodao da su policajci znali da Braun ima dugu istoriju hapšenja i presuda, još od 1995. godine, uključujući zbog napada smrtonosnim oružjem. Pre nego što su se uputili ka njegovoj kući, policajcima je rečeno da se Braun u prošlosti više puta opirao hapšenjima ili bi se zabarikadirao u kući. Mala količina kristalnog metamfetamina pronađena je u Braunovim kolima, ali nikakvo oružje nije nađeno u automobilu niti kod njega.

Advokati Braunove porodice ranije su izjavili da im je omogućeno da vide video od 20 sekundi na kome se, prema njima, videlo da su policajci "pogubili" Endrua, jer su nastavili da pucaju i dok se vozio u suprotnom smeru od njih. Porodični zastupnici nisu odmah reagovali na odluku tužilaštva.

Kristi Paket-Vilijams iz ogranka Američke unije za građanske slobode u Severnoj Karolini, izjavila je da odluka da se ne podigne optužnica protiv policajaca "uobičajeno stanje stvari" u krivičnom sistemu koji je "namešten" protiv nebelaca.

Ni kancelarija šerifa nije komentarisala odluku. Policajci koji su otvorili vatru su na prinudnom odmoru i nije jasno kada i da li će se vratiti na redovne dužnosti.

Federalni istražni biro u aprilu je saopštio da je počeo istragu da li su policajci prekršili Braunova građanska prava.

XS
SM
MD
LG