Linkovi

Poziv na reformu policije na obeležavanju godišnjice ubistva Brijane Tejlor


Protest u Luivilu
Protest u Luivilu

Stotine ljudi okupile su se u subotu uveče na protestu u Luivilu, Kentakiju, kako bi obeležile prvu godišnjicu ubistva Brijane Tejlor, čija je smrt izazvala proteste protiv policijske brutalnosti prošle godine širom SAD.

Afroamerikanka Brijana Tejlor, 26-godišnja medicinska sestra, ubijena je 13. marta 2020. kada je policija upala u njen stan u navodnoj potrazi za narkoticima. Policajci su je uputcali sa šest metaka, iako nije bila naoružana.

Velika porota je u septembru 2020. preporučila da policajci ne budu optuženi za ubistvo. Jednom od njih, Bretu Henkisonu, na teret se stavlja samo izazivanje opasnosti zbog toga što je pucao u komšijska vrata. Henkinson i još dvojica policajaca su otpušteni.

Smrt Brijane Tejlor, zajedno sa smrću Džordža Flojda, podstakla je demonstracije širom zemlje protiv rasizma i prekomerne upotrebe policijske sile.

Učesnici protesta u Luivilu povodom godišnjice ubistva pozvali su na reformu policije.

"Ovo je naš način da promenimo svet za našu decu, da obezbedimo da više niko ne strada od strane policije", rekla je predsednica Urbane lige Luivila Sadika Rejnolds.

Na protestu je govorio i momak Brijane Tejlor, Kenet Voker koji je te večeri bio sa njom u stanu i ispalio jedan metak na policajce misleći da su lopovi.

"Odbacili su optužbe protiv mene, ali nismo završili. Moramo da nastavimo", rekao je Voker koji je tužio policiju zbog kršenja ljudskih prava.

Gradonačelnik Luivila Greg Fišer rekao je da je grad napravio značajne promene u policiji, ali da i dalje ima dosta posla.

Protesti povodom godišnjice smrti Brijane Tejlor održani su i u Atlanti i Njujorku.

Predsednik SAD Džo Bajden je na Tviteru napisao da ostaje posvećen reformi policije.

"Smrt Brijane Tejlor je tragedina, udarac za njenu porodicu, zajednicu i Ameriku. Dok nastavljamo da žalimo za njom, moramo usvojiti i zakon o reformi policije u Kongresu", napisao je Bajden.

XS
SM
MD
LG