Linkovi

Mali: Zadovoljni ponudom NLB za Komercijalnu banku


Ministar finansija Srbije Siniša Mali (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je zadovoljan ponudom Nove ljubljanske banke (NLB) za kupovinu Komercijalne banke i cenom koju su spremni da plate, ali da nije reč o 450 miliona evra, kako se pominje u medijima.

Očekujem da ćemo do kraja januara završiti razgovore sa prvorangiranim ponuđačem, a ukoliko se uspešno završe, i da ćemo već početkom februara imati i poznatog kupca,” naveo je Mali, a prenosi dnevnik Blic.

Ministar finansija je dodao da ukoliko pregovori sa NLB ne uspeju, postoji mogućnost da se ide u pregovore sa drugorangiranim ponuđačem. Pored NLB, ponude za kupovinu Komercijalne banke dali su Rajfajzen i AIK banka.

Kako je rekao Mali, on se nada da će novi vlasnik na pravi način pristupiti daljem rastu Komercijalne banke.

Ta banka je dobro radila, a dobro radi i danas, ali mislim da može mnogo bolje i da će sigurno bolje raditi kada vlasnik bude privatnik - ocenio je Mali. Kakoko je dodao, to ne znači da su Vlada i država loše radili u Komercijalnoj banci,” naveo je Mali.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja banke za 2017. godinu, na kraju 2015. učešće nenaplativih kredita u ukupnim bruto kreditima iznosilo je 21,6 odsto. Taj procenat na kraju decembra 2016. iznosio je 17 odsto, a na kraju 2017. godine 12,2 odsto. Plan je bio da do kraja 2018. taj procenat još malo padne, na jednocifren rezultat. Najveći udeo u nenaplativim kreditima imala su privredna društa. Ovakvi kredite Komercijalna banka dodeljivala je Rudnapu, Verano Motorsu, Farmakomu, IMK 14. oktobar, Minel transformatorima i drugim firmama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG