Linkovi

MMF zadovoljan Srbijom, ministar najavio nove ekonomske mere


Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali (Foto: Reuters/Marko Đurica)
Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Posle dvonedeljnog boravka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji, misija je zaključila da je ekonomski oprovak zemlje na pravom putu i prognozirao rast BDP-ja za ovu godinu na 4,2 odsto, umesto prethodno najavljenih 3,5 odsto.

Srbija je, s druge strane, najavila mere u oblastima nameta na zarade, poreske olakšice za investitore, kao i veća ulaganja u javne investicije.

Šef Misije MMF Džejms Ruf naglasio je da su fiskalni rezultati Republike Srbije veoma dobri zahvaljujući teškim reformama provedenim u prethodnom periodu.

“Makroekonomski pokazatelji nastavljaju da jačaju. Rast je ubrzan zahvaljujući potrošnji i jakim investicijama i izvozu”, rekao je Ruf i dodao da u reformi Poreske uprave i poreske administracije već postoje pozitivne promene, ali da je neophodno nastaviti rad na njihovoj reformi.

MMF takođe insistira na reformi sistema plata u državnoj upravi i zaključeno je da će se uložiti zajednički napori na sprovođenju te reforme.

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je, posle sastanka sa Misijom, paket stimulativnih mera za rastererećenje privrede, među kojima su smanjenje poreskog opterećenja rada i ukidanje pojedinih naknada, a kojima će se podstaći dalji rast privrede i nova zapošljavanja.

On je najavio da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto. Time se ukupno opterećenje na zarade smanjuje sa 63 na 62 odsto.

"To je jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenja na plate budu manja, s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja”, rekao je Mali.

Ministar finansija je dodao i da će ukidanjem pojedinih naknada, kroz usvajanje novog Zakona o naknadama do kraja oktobra ove godine, biti smanjeni parafiskalni nameti, jer kako je rekao “privrednici traže predvidljivost naknada”.

Treća mera za povećanje konkurentnosti je, kako je naveo Mali, novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije i motivisati investitori da od 2019. više ulažu u osnovna sredstva i nabavljaju nove tehnologije i mašine.

Najavio je i da će značajno biti povećane javne investicije, kao i da će u narednoj budžetskoj godini, 25 milijardi dinara više biti namenjeno infrastrukturnim projektima, što je ukupno 208,4 milijardi dinara.

Niz stimulativnih mera koje će do kraja ovog meseca biti definisane za inovativne tehnologije i za IT industriju, kao što je poseban set poreskih mera i olakšica koje će motivisati investitore da ulažu u tu industriju, koja može da daje još veći doprinos BDP-u, rekao je Mali.

XS
SM
MD
LG