Linkovi

Mali: Ukidanje zakona o smanjenju penzija do 1. oktobra


Mali: Ukidanje zakona o smanjenju penzija najkasnije do 1. oktobra
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Mali: Ukidanje zakona o smanjenju penzija najkasnije do 1. oktobra

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će u naredne dve do tri nedelje, a najkasnije do 1. oktobra, biti ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija.

Kako je objasnio Mali, na današnjem sastanku u Beogradu sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovaraće se i o detaljima vezanim za povećanje penzija.

“Već ove, a najkasnije naredne nedelje izaći ćemo pred Vladu sa izmenama Zakona o PIO fondu, koji će de fakto biti osnov za tako nešto”, rekao je Mali i dodao da će se posle toga zakon naći u Skupštini, dok je rok za njegovo stupanje na snagu 1. oktobar.

Delegacija MMF-a u punom sastavu sa Džejmsom Rufom na čelu boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra, najavio je ministar finansija. Očekuje se da će razgovarati o šest ili sedam različitih zakona do kraja godine, između ostalog o izmenama zakona o PIO fondu, porezu na imovinu i porezu na dobit.

Ministar je naveo da je nezaposlenost u Srbiji 11,9 odsto, a da je 2012. ona iznosila skoro 25 odsto, kao i da Srbija danas više nema deficit u budžetu, dok ekonomija beleži rast veći od četiri odsto.

Mali je istakao da je jedan od glavnih zadataka njegovog ministarstva reforma poreske uprave, uključujući carinske i razne inspekcijske službe, kao i da je glavni cilj suzbijanje sive ekonomije.

Predsednica Američke privredne komore Jelena Pavlović je novinarima ukazala na problem sive ekonomije u Srbiji, navodeći izveštaj Ekonomskog fakulteta u Beogradu, prema kojem je siva ekonomija 2016. zauzimala 30 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Pavlović je ukazala i da nije završen proces reforme parafiskalnih nameta, a kao važno pitanje navela je i vladavinu prava, odnosno efikasnost u radu pravosuđa.

Ona je dodala da Srbija ima relativno dobar zakonski okvir, što se tiče privrednog okruženja, ali kao najveći problem je navela lošu primenu ovih zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG