Linkovi

Ministar finanasija okvirno predstavio reforme i napustio sastanak


Ministar finansija Srbije Siniša Mali na predstavljanju strateškog dokumenta ekonomskih reformi, Foto: Glas Amerike
Ministar finansija Srbije Siniša Mali na predstavljanju strateškog dokumenta ekonomskih reformi, Foto: Glas Amerike

Ministar finansija Siniša Mali je na predstavljanju strategije "Program ekonomskih reformi i predstavljanje preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021" rekao da je ovo najvažniji dokument za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi.

"U naredne tri godine ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-a još agresivnije, dok će rast do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto,", poručio je Mali na prezentaciji strateškog dokumenta za koji je tražio podršku privrednika.

Istakao je da je najvažniji cilj Vlade Srbije da nastavi visoku stopu rasta BDP-a, koji je ove godine projektovan na 4,2 odsto a do kraja godine, po projekcijama, iznosiće 4,4 odsto.

Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,5 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću zaredom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit.

Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-a, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijardi evra.

Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanjem mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.

Kako je naveo da je prema poslednjim statističkim podacima nezaposlenost smanjena na 11,3 odsto, i da nikada nije bila niža.

On je naglasio da je budžet za 2019. koncipiran da podstiče rast potrošnje kroz povećanje plata i penzija, kao i povećanje minimalne cene rada od januara 2019.

Osim predstavljenih prognoza, ministar nije objasnio na koje konkretne mere misli kada govori o ekonomskim reformama. Nakon što je završio izlaganje i najavio da će se u nastavku odgovarati na pitanja novinara i prisutnih privrednika, Mali je napustio konferencijsku salu. Novinarima i privrednicima podeljen je dokument koji je štampan na preko sto stranica, a koji ćemo imati prilike da čitamo u narednim danima.

XS
SM
MD
LG