Linkovi

Afera Savamala: Meša li se OEBS u unutrašnje stvari države članice


Savamala
Savamala

Petomesečno nerešavanje slučaja ilegalnog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala i odbijanje policije da reaguje na pozive napadnutih građana koji su se zatekli na licu mesta, ponovo je dovelo do oziljnih optužbi i oštrih odgovora između OEBS-a i članova Vlade Srbije.

Nadležne institucije Srbije do današnjeg dana nisu rešile gotovo ništa kako bi razotkrile ko je naredio i sproveo ilegalnu akciju rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u naselju Savamala u noći izbora, između 24. i 25. aprila.

O tome je na skupu u organizaciji OEBS-a o kontroli rada Policije govorio i pravni savetnik pri Misiji OEBS-a u Srbiji Mauricio Salustro, koji je rekao da osim ombudsmana nijedna institucija države Srbije nije reagovala na ono što se desilo u Hercegovačkoj u Savamali. Savamala je, rekao je on, dobar primer da je neophodno uspostaviti nezavisnu kontrolu policije.

"Da ostavimo po strani šta su uradili kriminalci te noći, ali problem je šta je policija uradila, odnosno, šta policija nije uradila. Ako je ono što navedeno u izveštaju ombudsmana tačno, to je razlog za zabrinutost svih građana. Problem je šta je policija uradila, odnosno šta nije uradila. Ako je tačno šta je napisano, ja ne znam, ali verujem onome što je napisano u izveštaju, postoje dokazi da je nepostupanje policije bilo namerno i ne samo namerno, već i planirano na najvišem nivou", rekao je Salustro.

Policija do danas nije obavestila javnost ni o rezultatima unutrašnje istrage povodom događaja, odnosno da li je i ko naredio policiji da ne odgovara na pozive ugroženih građana.

Na OEBS-ovoj konferenciji govorio je i Miloš Janković iz kancelarije ombudsmana, koji je saopštio da je policija odbila da toj instituciji dostavi rezultate istrage i da se, prema saznjima ombudsmana, policija time ne bavi.

"Ako je zaštitnik građana u roku od tri sata mogao da dođe do svih neophodnih saznanja šta se desilo i ako je to blagovremeno nakon tog nadzora publikovao, ne znam zašto je drugim organima potreban protok od toliko meseci. Već je prošlo pet meseci, mislim da je to previše", rekao je zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbenosnu politiku govorila je o tome da li je to posao za unutrašnju kontrolu ili Odeljenje za kontrolu zakonitosti u radu.

"To je ono što je jedan od problema, a to je da postoji mnogo na papiru kontrolora što čini gužvu u šesnaestercu jer se ne zna ko je glavni za unutrašnju kontrolu policije", rekla je Stojanović Gajić.

Podsetimo, ombudsman Saša Janković je u izveštaju o dešavanjima u Hercegovačkoj, nakon što je njegova kancelarija sprovela kontrolu u vezi sa time kako je policija reagovala u noći rušenja objekata, saopštio da se radi o organizovanom kršenju prava građana usklađenom na više nivoa između više državnih i nedržavnih subjekata.

Osim bespravnog rušenja objakata, maskirani ljudi praktično su držali zarobljene i građane koji su očevici celog događaja.

U izveštaju Zaštitnika građana o ovom događaju naveden je transkript ovog razgovora:

Službenica policije: „Šefe, Bilja, samo jedna pomoć: Ovo Što mi Ivana javila, ovaj što je vezan dole... Zove Komunalnu, odbili su ga. Je l' ništa da mu ne dajemo, ništa?“

Šef: „Pa, ništa...“

Važan trenutak u aferi Hercegovačka bilo je izlaganje premijera Aleksandra Vučića koji je pre tri meseca na konferenciji za novinare rekao da je za rušenje odgovoran vrh gradske vlasti. Međutim, od onda se ništa nije dogodilo, niko nije optužen niti je smenjen sa funkcije, a istraga Tužilaštva i dalje je u toku bez iznošenja bilo kakvih detalja u javnost.

Ministri oštro protiv OEBS-a

Na navode predstavnika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, čija je Srbija punopravna članica, oštro je reagovao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je izjavio da će tražiti objašnjenje od OEBS-a zbog izjave višeg savetnika te organizacije Mauricia Salustra o događajima u Savamali, a koju je ocenio kao brutalno i grubo mešanje u unustrašnje stvari Srbije.

“Optuživati, iznositi insinuacije i na bilo koji način dovoditi organe Srbije u bilo kakvu vezu sa izvršenjem krivičnog dela, a da za to ne postoji ni trunka dokaza, smatramo veoma nekorektnim”, rekao je Stefanović, “neprijatno iznenađen“ tom izjavom.

OEBS duguje objašnjenje Srbiji da li je njihov savetnik Mauricio Salustro izneo zvaničan stav organizacije ili to nije stav OEBS, a u tom slučaju Srbija očekuje izvinjenje ili demanti, rekao je Stefanović.

Kako je rekao, takva izjava grubo je mešanje u unutrašnje stvari Srbije, na način na koji se ne poštuje ni tužilačka istraga ni činjenica da nikakav sudski postupak nije okončan.

I prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je neprihvatljivo da pojedini savetnici i činovnici u Misiji OEBS u Srbiji daju političke izjave.

"Time se dovodi u pitanje dosadašnja korektna saradnja Misije sa državnim organima Srbije", rekao je Dačić, koji je u oproštajnu posetu primio dosadašnjeg šefa Misije OEBS-a u Srbiji Petera Burkharda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šta je mandat Misije OEBS-a u Srbiji

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, koju su ministri Vlade Srbije optužili da se meša u u unutrašnje stvari Srbije, ima mandat da pruža pomoć organima vlasti i civilnom društvu u cilju demokratskog razvoja i zaštite ljudskih prava, uključujući i prava nacionalnih manjina.

“Kako bi unapredila proces demokratizacije, toleranciju, vladavinu prava i poštovanje OEBS-ovih standarda i ciljeva, Misija pruža pomoć i podršku prilikom primene zakona iz ovih oblasti, nadgleda funkcionisanje demokratskih institucija i procesa, pruža pomoć prilikom rekonstrukcije i obuke organa za sprovođenje zakona i pravosuđa i pomaže u rešavanju pitanja iz medijske sfere. Misija podržava povratak izbeglica i interno raseljenih lica u njihove domove širom Srbije”, stoji na stranici posvećenoj mandatu Misije OEBS-a u Srbiji.

XS
SM
MD
LG