Linkovi

Novi ministar Mali – biografija koja (ne)obećava?


Novi srpski ministar finansija Siniša Mali, Foto: Reuters
Novi srpski ministar finansija Siniša Mali, Foto: Reuters

Siniša Mali izabran je za novog ministra finansija, posle čega je položio zakletvu pred poslanicima srpskog parlamenta.
Za njegov izbor u Skupštini Srbije glasala su 154 poslanika, protiv je bilo 30, od 184 prisutna poslanika koliko ih je glasalo.

Posle odlazećeg ministra finansija Dušana Vujovića, može se reći da je biografija Siniše Malog, pored one zvanične koja je istaknuta na stranici grada, veoma živopisna, na momente čak i dramatična, barem kada se pogledaju naslovi u novinama.

Prema njegovim rečima, završio je Petu beogradsku gimnaziju u Beogradu i to vreme pamti po muzici i sportu, kojim se aktivno bavio, plivanjem, tenisom, rukometom i fudbalom.

“Bio sam najbolji sportista i školski golman za rukomet i fudbal," izjavio je za Telegraf 2014. godine.

"Uozbiljio sam se kad sam krenuo na Ekonomski fakultet u Beogradu. Tamo me pamte po tome što sam uvek sedeo u prvoj klupi, u odelu sa kravatom. Bio sam student generacije na Ekonomskom fakultetu, na kojem sam diplomirao i magistrirao i dobio priznanje za najbolji magistarski rad na temu “Trgovinske izložbe kao instrument promocije preduzeća”. Magistrirao sam i na Washington University u St. Louis-u, SAD, smer finansije. Doktorirao sam na Fakultetu organizacionih nauka na temu “Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije- Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji," rekao je u istom intervjuu.

Prema pisanju sajta Istinomer, određen broj univerzitetskih profesora već duže vreme osporava ovu titulu, pošto je profesor Raša Karapandža još 2014. godine ustanovio da je više od trećine rada plagirano.

Četiri godine proveo je u Deloitte & Touche, dve godine u Pragu i dve godine u Beogradu, gde je radio na poslovima privatizacije, kupovine i prodaje preduzeća, restrukturiranja i konsolidacije, poslovne analize, a potom i neko vreme u investicionoj banci Credit Suisse First Boston u Njujroku.

Karijeru u Srbiji počeo je 2001. godine, kada je postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Srbije.

Iste godine prelazi u Agenciju za privatizaciju, gde sa 26 godina postaje direktor za tendere. Tu se zadržao od 2001. do 2003. godine kada su na čelu Agencije bili Vladimir Čupić i Mirko Cvetković. U septembru 2003. godine oženio se Snežanom Panić. Kada je 2008. godine Cvetković postao premijer, Mali je prešao na poziciju savetnika premijera.

Promenom vlasti 2012. godine postaje savetnik prvog potpredsednika Aleksandara Vučića, a već iduće godine, kao kandidat SNS-a postavljen je za predsednika Privremenog organa grada Beograda i tu ostaje do raspisivanja izbora 16. marta 2014. godine.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 24. aprila 2014. godine.

Nakon rušenja u Savamali u noći posle izbora u aprilu 2016. godine, radi izgradnje projekta Beograd na vodi, usledili su protesti sa zahtevom da Mali podnese ostavku. Aleksandar Vučić, tada predsednik Vlade, u junu 2016. obznanio je da su za rušenje u Hercegovačkog odgovorni gradski čelnici, a nakon toga je nekoliko puta obećavao da će Mali podneti ostavku i da neće dugo ostati na mestu gradonačelnika. Međutim, Mali je na toj funkciji dočekao lokalne izbore u Beogradu u martu 2018.

Istraživačka mreža KRIK je još 2015. pisala o sumnjivim poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog. U decembru iste godine objavila je overena dokumenta koja pokazuju da je Mali i nakon što je stupio na javnu funkciju ostao direktor of-šor firmi sa Devičanskih Ostrva i potpisivao dokumenta u vezi sa kupovinom 24 stana u Bugarskoj. Novinari KRIK-a su dokumenta preuzeli iz bugarskog trgovinskog registra sa zvaničnim pečatom i potpisom službenika registra kao potvrdom njihove validnosti.

Gradonačelnik je tada potvrdio da je bio direktor of-šor firmi koje su kupovale stanove na bugarskom primorju u 2012. godini, ali je dodao da je rešenje iz februara 2015. godine koje je KRIK objavio falsifikat i istakao da sa tim firmama nema nikakve veze od kada je postao funkcioner početkom 2013. godine.

Na osnovu tekstova KRIK-a, Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula postupak. U izveštaju podnetom tužilaštvu potvrdila je dosta detalja iz ovih tekstova, a obavestila je o slučaju i bugarsku upravu za sprečavanje pranja novca.Tadašnji gradonačelnik podneo krivičnu prijavu za falsifikovanje i dostavio dokaze da nije kao direktor dve misteriozne of-šor firme kupio luksuzne apartmane u bugarskom letovalištu. On je uz prijavu dostavio veštačenje bugarskog grafologa koji je utvrdio da je u pitanju nesumnjiv falsifikat.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je više puta pisala o aferama vezanim za poslovanje Malog, između ostalog da je svom ocu odavao informacije pri prodaji proizvođača vagona Bratstvo, kao i da je njegova firma besplatno dobila deset hektara državnog zemljišta. Poslednji slučaj još uvek čeka odluku Apelacionog privrednog suda u Beogradu.

Može se reći da budući ministar finansija ni porodično nije imao mnogo sreće, s obzirom da ga je bivša supruga optužila za nasilje u porodici i otkrila za nekoliko medija detalje o "sumnjivim poslovima u kojima je bila primorana da učestvuje". Bivši supružnici su 2016. godine, istog dana jedno protiv drugog podneli krivične prijave. Ona protiv njega zbog nasilja, a on protiv nje za ucene.

Sada sa novom funkcijom ministra finansija – sasvim je sigurno da će biografija Siniše Malog biti još interesantnija i bogatija.

XS
SM
MD
LG