Linkovi

Vučić optužio vlast u Beogradu za slučaj Savamala


Premijer Srbije, Aleksandar Vučić
Premijer Srbije, Aleksandar Vučić

Odgovornost za dešavanja u Savamali leži u vrhu vlasti u Beogradu, izjavio je danas mandatar Aleksandar Vučić i poručio da će imena odgovornih javnost dobiti od nadležnih organa, pre svega od tužilaštva i policije. Vučić je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao i da je Srbija prešla magičnu crtu i da prosečna zarada iznosi 401 evro.

Iza događaja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi krivično-pravnu, prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti, izjavio je danas mandatar Aleksandar Vučić. Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije on je, odgovarajući na pitanje o eventualnoj odgovornosti policije, rekao da o tome ništa ne zna.

Siguran sam da policija nije učestvovala u rušenju, a ne znam da li je bilo propusta u postupanju u slučaju Savamala, dodao je Vučić i ocenio da su gradske vlasti u slučaju Savamala radile u najboljoj nameri za državu i za grad, ali, kako je rekao, takvo postupanje nije prihvatljivo u pravnoj državi.

"To je vrlo loše, katastrofalno, i to ne sme da se dešava u Beogradu. To neće promeniti moje mišljenje o tome kakav je Siniša Mali gradonačelnik, i šta je on uradio po pitanju mnogih stvari za Beograd. Ali, naravno postoje različite vrste odgovornosti, i o tom – potom. Sačekaćemo nadležne organe", rekao je srpski premijer.

Po rečima Aleksandra Vučića, ekonomski pokazatelji su jako dobri – od stanja deficita budžeta, do povećanja naplate akciza u prvih pet meseci za 25,3 odsto u odnosu na prošlu godinu i većih prihoda od PDV-a za 10,3 odsto. On je rekao da je u prvom kvartalu ostvaren realni rast od 3,5 odsto, a po stopi rasta broja novih radnih mesta od stranih investicija Srbija je druga na listi, odmah iza Mađarske, dodao je Vučić.

"Za prvih pet meseci deficit u republičkom budžetu je 11,3 milijardi, a plan sa MMF-om je bio 75,4 milijarde. Želim takođe da vam kažem da smo u aprilu, pošto to nije decembar, gde neki uzimaju bonuse i 13. platu, prvi put uspeli da pređemo prosečnu platu u Srbiji na nivo iznad 400 evra."

Govoreći o današnjim konsultacijama za sastav buduće vlade, mandatar Aleksandar Vučić je rekao da je zadovoljan razgovorima. On je izrazio uverenje da će u političkom životu Srbije zavladati racionalna i normalna atmosfera, iako, dodao je Vučić, mnogi ne mogu da nauče da žive u promenama.

XS
SM
MD
LG